Fullmäktige

Flerårsplan 2021-2023

Det här är första inlägget i Vänsterpartiet Strängnäs flerårsplan. Du kan hitta fler här.

Våra förslag för kommunens övergripande mål och perspektiv

Ekonomisk politik och budget

Kommungemensamma uppdrag

Nämndernas mål och budget

Inledning

Vänsterpartiet är ett socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt parti på ekologisk grund. 

Partiets politik och verksamhet bestäms av vårt mål: 

att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet, ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck, ett rättvist och ekologiskt hållbart samhälle där kvinnor och män bygger sin egen framtid i frihet och samverkan.

Läget i kommunen idag 

Pandemin med covid-19 har tydliggjort de brister vi tidigare pekat på. Hårt slimmade organisationer inom omsorgen, många år av uteblivna satsningar på kompetensutveckling och ett fokus på ekonomi istället för kvalitet.

Personalen som utifrån förutsättningarna under pandemin gör ett bra jobb möts nu av den kommunala arbetsgivarorganisationen SKRs nollbud i de centrala löneförhandlingarna. Strängnäs kommun måste ta höjd för att göra det bättre.

Nu förväntas Sverige gå in i en lågkonjunktur, liksom resten av världen. Det kommer inte att bidra till att skolan blir mer likvärdig och att omsorgen får mer resurser för kvalitetsarbete. Strängnäs kommun behöver därför fortsätta att arbeta med sina problem. Staten stöttar nu kommunerna i större utsträckning än under 90-talskrisen. Kommunen behöver vara beredd på att hantera en högre arbetslöshet.

Strängnäs kommuns skola går mot en fortsatt framtid som en av Sveriges mer segregerade, med ett markant sämre resultat än vad som kan förklaras med socioekonomiska faktorer. Situationen har sin grund i att Strängnäs är Sveriges näst mest friskoletäta kommun. Ett skolsystem med inbyggda segregerande processer och som tillåter urval av elever kan inte samtidigt skapa förutsättningar för en likvärdig skola.

Den bakomliggande sjukfrånvaron var för hög redan innan personal blev frånvarande på grund av pandemiåtgärderna mot smittspridning. En stabil och hög korttidsfrånvaro och en sjunkande långtidsfrånvaro har inte tagit Strängnäs kommun långt från positionen som kommunen med högst sjukfrånvaro

“Tillsammans och med invånarnyttan i fokus, skapar vi framtidens hållbara kommun i hjärtat av Mälardalen”  – Strängnäs kommuns vision

I vår plan utgår vi från den av fullmäktige beslutade visionen men utifrån våra egna perspektiv och vi tar egen väg för att nå visionen. I Vänsterpartiets planering utelämnas ett av de tre perspektiv som varit en del av styrningen av kommunen.

Den kommunala ekonomin har som enda syfte att bygga ett stabilt lokalsamhälle, att ge invånarna det stöd, omsorg och utbildning de behöver och att bidra till att planeten och den lokala naturmiljön bevaras och utvecklas. Kommunal ekonomi har inget självändamål. Därför finns perspektiv Ekonomi inte med i vårt förslag.

Tillsammans  framtid hållbarhet hjärta

Det här dokumentet visar hur vi styr vår kommun åt rätt håll med klok finansiering som säkrar omsorg och service för framtida kommunmedborgare.

Här kan ni läsa hela vår plan inklusive budget Flerårsplan 2021-2023 – Oktober

Läs även vårt kommunalpolitiska program på här på sidan

Kopiera länk