Politiska dokument

Flerårsplan 2021-2023 – Kommungemensamma uppdrag och horisontella resurser

Projekt för bättre arbetsmiljö och ökad frisknärvaro

Under perioden ska arbetet fortsätta för att öka frisknärvaron hos kommunens anställda och för att förbättra arbetsmiljön. Det kan gälla individanpassning, arbetskläder för förskolepersonal, ergonomiska hjälpmedel eller utbildning. Den psykosociala arbetsmiljön måste också lyftas. Ett förtroende ska byggas mellan chefer och anställda. Arbetsmiljön ska byggas i samverkan, tillit och samförstånd.

Lärdomarna från pandemin behöver dras gällande skyddsutrustning, hållbara krisorganisationer och nödvändiga rutiner för hantering av smittorisk eller stora samhällsstörningar.

För att styra och konkretisera arbetet ytterligare så ska arbetsmiljöarbetet stöttas av en central projektgrupp med bas i HR-avdelningen. Arbetsmiljöarbetet i samverkan med de anställda har börjat komma igång men det behöver ske med ytterligare stöd för att snabbt nå en högre nivå med tydliga anpassningar för olika enheter och gruppers situation.

Grundläggande organisatoriska förändringar ska påbörjas under planperioden för att förebygga sjukfrånvaro och för att öka möjligheterna för sjuka anställda att komma tillbaka.

  • Flexibilitet utformningen av tjänster för att möjliggöra praktiskt och ekonomiskt för anställda att komma tillbaka i arbete. Att anpassa tjänster för att passa en anställd som behöver ett lugnare tempo eller kortare närvaro på arbetsplatsen för att kunna komma tillbaka i arbete bör ske i större utsträckning. 
  • Det ska även vara möjligt att prova på anställning inom andra delar av kommunen även utan ett uttalat rekryteringsbehov.
  • Löneväxling mot ledighet införs. Att få ihop sin vardag genom ökad flexibilitet och minskad arbetstid, gör att sjukfrånvaro och personalomsättning minskar. Då minskar även belastningen ytterligare på övriga personer inom verksamheten.
  • En fortsatt satsning på kompetensutveckling för chefer och arbetsledare.

Tidiga insatser för barn och unga

Det samarbete som påbörjats mellan de två största nämnderna (Barn- och utbildningsnämnden och Socialnämnden) kring barn och ungdomars behov ser vi som en framgångsfaktor. 

Vi vill se ännu mer nämndöverskridande arbete för att gemensamt lösa problem och underlätta för barn och ungdomar. Där ser vi särskilt ett hemasittarteam enligt Nytorpsmodellen, Team Ungdoms verksamhet och fritidsgårdarnas funktion som mötesplatser för barn och ungdomar som viktiga punkter. 

Övergripande arbete Agenda 2030

Mycket av arbetet med Agenda 2030 sker som en naturlig del av nämndernas verksamhet och är därmed en del av deras budget. Vi ser däremot ett behov av ett fortsatt centralt stöd i organisationen för Agenda 2030. 

I Vänsterpartiets förslag avsätts mer resurser för vi  vill inkludera mer information och fler utbildningsinsatser för invånarna i kommunen. Det ska vara lätt för varje person och hushåll att se hur de kan göra i sin vardag för att ställa om sitt liv till mer hållbart, vilken hjälp och verktyg som finns. Kommunens personal och invånarna ska också veta hur kommunen bäst kan hjälpa till med omställningen och hur alla ska kunna delta i och driva det gemensamma omställningsarbetet.

Ekonomiska förutsättningar -Horisontella resurser

Budgetram (Mkr) Budget 2021 Plan 2022 Plan 2023
Horisontella medel 94 88 88
varav
Åtgärder för bättre arbetsmiljö 9,7 8,7 7,7
Tidiga insatser barn och unga 10,0 10,0 10,0
Agenda 2030 4,0 4,0 4,0
Buffert och reservmedel 41 41 41

 

Kopiera länk