Politiska dokument

Flerårsplan 2021-2023 – Nämndernas uppdrag och budget

Nämnderna får generellt utökade resurser för att öka kvalité och verksamhetseffektivitet med syftet att skapa en stark verksamhet inför kommande lågkonjunktur och demografiska utmaningar. 

Ingen 0,9 % nedskärning på nämnderna

I den långsiktiga ekonomiska plan som beslutats av fullmäktige så förutsätts en årligt återkommande sänkning av nämndernas kostnader med 0,9 % i förhållande till vad nämnderna skulle behöva utifrån invånarnas behov (som det uttrycks i kommunens budgetmodell). 

Vi ser inte några förutsättning för att genomföra den nedskärningen i någon nämnd under planperioden och den är i vårt förslag endast inkluderad för kommunstyrelsen.

Kommunfullmäktige och Valnämnden

Vi vill säkerställa att fullmäktige faktisk får en roll som kommunens högsta beslutande organ. Kommunfullmäktige ska besluta i ärenden av principiell vikt och av större betydelse, främst mål och riktlinjer för verksamheten, budget, skatt och andra viktiga ekonomiska frågor och samhällsplanering.

Medborgarna ska i större grad uppmanas att aktivt delta och engagera sig i de ärenden som kommer upp i fullmäktige, genom de politiska partierna men även genom medborgarförslag och frågor. Det är viktigt att fullmäktige och nämnder behandlar medborgarnas förslag på ett öppet sätt och ser på dem både som skarpa förslag liksom inspel för att på sikt ändra nämndens verksamhet.

Välutvecklade beslutsunderlag ska vara standard och beslutsärenden som når fullmäktige ska alltid innehålla en beskrivning av barn-, miljö/klimat- och ekonomisk konsekvens. Konsekvensen ska alltid beskrivas både utifrån avslag och bifall.

Valnämnden ska fortsätta med att arbeta för ett ökat valdeltagande. Det arbetet bör samordnas med det mer direkta inflytandet och delaktigheten i vardagliga beslut i andra nänmnder.

 

Ekonomiska förutsättningar – Kommunfullmäktige

Budgetram (Mkr) Budget 2021 Plan 2022 Plan 2023
Kommunfullmäktige 7,0 7,1 7,3

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan. Den har ansvar för hela kommunens utveckling och ekonomiska ställning.

Demokratiskt ansvarstagande

Kommunstyrelsen har idag mycket av den faktiska beslutsfattandet i kommunen. Det är ytterst sällan som kommunstyrelsens beslut ifrågasätts av fullmäktige. I en sådan situation är det ännu viktigare att underlaget i ärenden är tillräckligt för att kommunstyrelsens ledamöter ska kunna fatta välgrundade beslut och för att allmänheten ska kunna förstå ärendens innehåll och beslutsgång. Kommunstyrelsen har därmed ansvar för att förslag till beslut i fullmäktige är så kompletta att fullmäktiges ledamöter har goda förutsättningar för att förstå och även kunna ifrågasätta kommunstyrelsens beslut.

Ärenden som inte är kompletta eller inte har föregåtts av tillräcklig information till allmänheten ska återremitteras för komplettering alternativt bordläggas. 

Förstärkt uppsiktsplikt

Kommunstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av kommunens verksamheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet samt de kommunalt ägda bolagen och de gemensamma nämnder och kommunalförbund kommunen är medlemmar i.

Kommunstyrelsens granskning ska under perioden lyftas och vara skarpare gällande nämndernas uppfyllande av sina uppdrag. Vi vill se en kommunstyrelse som vågar ifrågasätta när nämnder inte uppfyller de mål som fullmäktige fastställt och inte arbetar efter beslutade styrdokument och planer.

Aktivt klimatarbete

Vänsterpartiet anser att kommunen både kan och bör starta ett omställningsarbete direkt och inte vänta tills ett antaget styrdokument finns (Klimatstrategin). De resurser som i denna flerårsplan tillförs kommunstyrelsens respektive nämndernas driftsbudget och investeringsbudget ska komma till användning. Kommunstyrelsen ska säkerställa att de används för att utöka kollektivtrafiken, bygga ut cykelbanorna och underlätta en vardaglig användning av elbil genom att de kommunala bolagen installerar laddstolpar i samtliga kommundelar.

Utökad kollektivtrafik

Kollektivtrafiken är det effektivaste sättet att ställa om persontrafiken i hållbar riktning. Vi vill göra det till ett självklart och praktiskt val för invånarna att åka buss, genom att förbättra lokaltrafiken till kommundelarna med nya linjer och med utökad turtäthet.

En mer användbar kollektivtrafik bidrar till att uppnå mål för jämlikhet och social hållbarhet, att alla har råd och möjlighet att ta sig till jobb, skola och aktiviteter. Det gör också att barn och ungdomar i kommundelarna kan utnyttja utbudet av kultur – och idrott i Strängnäs och Mariefred även om föräldrar inte kan skjutsa.På sikt ska kollektivtrafiken avgiftsbefrias.

Stadsbusslinje Tosterö-Resecentrum-Larslunda-Solberg-Biskopskvarn

Under många år har frågan om kollektivtrafik till Solberga och på senare år Larslunda varit en pågående diskussion och efterfrågan. Möjligheten för de allt fler anställda i Biskopskvarn att åka kollektivt till jobbet är också en större fråga nu än tidigare.

Vi ser inte landsbygdsbussarna som en tillräckligt bra lösning. Det behövs en stadsbusslinje som knyter samman Strängnäs stad och Resecentrum med Larslunda som den kommande centrumpunkten för idrott i kommunen och med Solberga som den ledande handelsplatsen och Biskopskvarn. På varje plats behöver busshållsplatserna anläggas eller göras om så att det blir mer trafiksäkra situationer för de som ska ta sig till aktiviteter eller handel. Till skillnad från landsbygdsbussarna så kan en stadsbuss använda rondellerna vid Solberga som vändpunkt och därmed endast använda en hållplats (så att ingen behöver gå över vägen). En framtida utbyggnad av Larslunda ska inkludera en busshållplats inom området och inte vid väg 900.

Ekonomiska förutsättningar – Kommunstyrelsen

Budgetram (Mkr) Budget 2021 Plan 2022 Plan 2023
Kommunstyrelse 160 162 167
varav
Förstärkt internkontroll 0,5 0,5 0,5
Ny stadsbusslinje 3,0 3,0 3,0
Utökad kollektivtrafik 3,0 3,0 5,0

Bild: Kalhygge på kommunal mark. Vi vill att Strängnäs kommun slutar med kalhyggen som produktionsmetod för sina skogar och övergå till en skötsel som är inriktad på naturhänsyn, koldioxidminimering och friluftsliv

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet.

För att öka rektorernas närvaro som pedagogiska ledare och för att lärare ska kunna arbeta mindre med kringuppgifter så tillförs nämnden resurser för att införa stödtjänster, exempelvis administrativa chefer och socialpedagoger.

Ökad socioekonomisk kompensation

Den socioekonomiska segregationen i Strängnäs är tydlig, speciellt gällande föräldrarnas utbildningsnivå och därmed studievana i hemmet. 

Föräldrarnas utbildningsnivå har visat sig vara den absolut viktigaste socioekonomiska faktorn för hur väl eleverna lyckas i skolan. Orsaken till denna segregation är i huvudsak kösystemet som tidigt låser platser på skolor och är en uppenbar väg för friskolor att genom riktad reklam och andra åtgärder i praktiken välja elevernas socioekonomiska bakgrund. Det finns få åtgärder på kommunal nivå för att bryta denna nationellt bestämda förutsättning för friskolesystemet.

Bild: Den genomsnittliga utbildningsnivån hos föräldrarna till elever som gick ut åk 9 år 2019

Andra faktorer som Skolverket har konstaterat påverkar skolornas förutsättningar är andelen nyinvandrade elever och andelen pojkar. Dessa är därför en del av den socioekonomiskt baserade skolpengen, så kallad Salsa efter Skolverkets benämning..

I Strängnäs kommun är det i huvudsak de kommunala skolorna som tar emot nyinvandrade elever, även detta till stor del en effekt av kösystemet till friskolor. 

Andelen pojkar har tidigare varierat mellan friskolor men har utjämnats. Nu är det endast två skolor som åt var sitt håll har större avvikelser från lika andel pojkar och flickor.

Salsadelen av nämndens budget utökas med 42 mkr, varav 30 mkr förs över från den generella skolpengen. Ett tillskott till salsadelen på 12 mkr tillförs som ramtillskott år 2021 och 15 mkr år 2022 och 15 mkr år 2023.

Stöd till barn med särskilda behov

Vänsterpartiet har noterat att det finns ett större antal elever som inte når kunskapsmålen i grundskolan. Utöver hemmasittarprojekt som en del av tidiga insatser så behöver stödet till skolor för individanpassade åtgärder för att stötta barn med särskilda behov utökas. Resurserna måste tydligare gå till de elever som behöver extra stöd för att uppnå en godkänd kunskapsnivå.

Utökad kompetensutveckling

Medel tillförs nämnden för att möjliggöra ytterligare kompetensutveckling, med fokus på barn med särskilda behov eller funktionsnedsättning.

 

Ekonomiska förutsättningar – Barn- och utbildningsnämnden

Budgetram (Mkr) Budget 2021 Plan 2022 Plan 2023
Barn- och utbildningsnämnden 953 972 992
varav
Barn med behov av särskilt stöd 3,5 3,5 3,5
Utökad Salsa-andel 42,0 45,0 45,0
Utökad kompetensutveckling 3,0 3,0 3,0
Ingen 0,9 % budgetminskning 8,3 8,5 8,7




 

Socialnämnden

Socialnämnden ansvarar för kommunens insatser inom individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen, funktionshinderomsorgen, arbetsmarknadsenheten och integration.
Målgruppen sträcker sig från små barn till äldre vuxna.

I Strängnäs kommun ska den som har behov av insatser inom socialnämndens ansvarsområde kunna fortsätta att utvecklas var man än bor. Oavsett om man får insatser av personal från hemtjänst, hälso- och sjukvård eller bor på särskilt boende möter personalen människan där den är.

Samverkan med brukarorganisationer ska utvecklas under perioden.

Verksamhetsutveckling

Socialnämnden kommer under planperioden att behöva fokusera på verksamhetsutveckling, digitalisering/robotisering och kompetenshöjning. Fler äldre och en lågkonjunktur med ökande arbetslöshet lägger grunden för ett effektivitetsbehov samtidigt som lärdomar från covid-19-pandemin och eventuell hantering av smittan även under år 2021 kräver fokus och åtgärder.

Nämnden tillförs medel för utökad kompetensutveckling om funktionsnedsättningar för personal inom omsorgen och för utökad kompetensutveckling och personaldeltagande gällande införande av välfärdsteknik samt för faktiska organisatoriska förändringar och tekniska förbättringar.

Välfärdsteknik ett välkommet och viktigt komplement till de mänskliga resurserna i omsorgen. E-tjänster och robotisering av handläggning inom flera områden, samt inte minst tekniskt stöd (som kameratillsyn, GPS-larm/individuella trygghetslarm och surfplattor) kan stärka individen och bidra till ett bättre resursutnyttjande. Det kan frigöra resurser för att förbättra den omsorg som sker. Den enskilde kommuninvånarens förutsättningar att leva ett självständigt liv med hög delaktighet och hög livskvalitet blir bättre. 

En modell för testning och implementering av digitalisering, robotisering samt tekniskt stöd i omsorgen ska tas fram och kombineras med en testplattform. Vi vill se en digitalisering av särskilda boenden utifrån Västeråsmodellen och kopplar investeringar till detta.

Arbetsmarknadsåtgärder, praktikplatser och aktivitetsansvar

Jobbtorgs och socialnämndens arbete för att ordna arbete och kompetenshöjande eller stimulerande aktiviteter kommer att bli ännu viktigare under denna planperiod med förväntat ökande arbetslöshet för unga vuxna. 

De grupper som står långt från arbetsmarknaden får då ännu svårare att få jobb och sysselsättning när arbetslösheten stiger. Socialnämnden ska utöka arbetet med att utöka antalet praktikplatser för denna grupp och anpassade anställningar inom den kommunala verksamheten.

Återtagande av hemtjänst – avveckling av LOV

För att kunna minska på ineffektiv logistik och på den administration och kontroll som LOV-systemet medför så ska hemtjänsten under perioden återföras i kommunal regi. För de kostnader som ett ordnat återtagande innebär och för tillfälligt utökad personal i den faktiska övergången så kompenseras nämnden under år 2021.

Återställd hyra i särskilda boenden/LSS-boenden

När det nya hyressystemet infördes för bland annat särskilda boenden och gruppboenden så ökades det totala hyresuttaget på ett otillåtet och felriktat sätt. Vi vill återställa den totala hyresnivån till samma som innan hyressystemet infördes.

Ökad bemanning

Kommunens särskilda boenden har mycket låg personaltäthet, bland de 10 % lägsta i landet. På helgerna är det bara en kommun i landet som har lägre personaltäthet per plats på boenden. 

Personalsituationen ger inte en stabil grund för bra arbetsmiljö, god boendemiljö och för nödvändig utveckling. Vänsterpartiets förslag innehåller personalförstärkningar.

Bild: Antal personal per plats på särskilt boende inom äldreomsorgen, vardag Jämförelse med liknande kommuner avseende äldreomsorg.

Ekonomiska förutsättningar – Socialnämnden

Budgetram (Mkr) Budget 2021 Plan 2022 Plan 2023
Socialnämnden 772 785 804
varav
Ökad bemanning 9,1 10,1 12,1
Återtagande av hemtjänst till kommunal drift 0,8 0,0 0,0
Verksamhetsutveckling 6,2 6,2 6,5
Arbetsmarknadsåtgärder, praktikplatser, aktivitetsgaranti och försörjningsstöd 5,5 4,5 3,0
Matlag/dagcentral 1,4 1,4 4,0
Återställd hyra särskilda boenden/LSS 5,0 5,0 5,0
Ingen 0,9 % budgetminskning 6,6 6,7 6,8

Kulturnämnden

Kulturnämnden ansvarar för kommunens kulturhus Multeum, de kommunala mötesplatserna och folkbiblioteksverksamheten samt kulturskolan och fritidsgårdarna. 

Under perioden ska nämnden skapa fler tillfällen för personer med funktionsnedsättning att uppleva och utöva kultur.

Medborgardialog

Ansvaret för lokaldemokrati och medborgardialog bör får ett fokus under perioden. Nämnden behöver stötta övriga nämnder i deras utveckling av dialogen. Nämnden bör då arbeta nära Kommunfullmäktige och Valnämnden för att öka förtroendet för de politiska processerna och därmed även valdeltagandet.

Biblioteksverksamhet

Biblioteken har en viktig funktion att fylla och tillgängligheten för boende i alla kommundelar ska vara god, både genom att det finns filialer och att öppettiderna är generösa. För att utveckla den uppsökande verksamheten tillförs medel för en socialbibliotekarietjänst. En särskild skolbibliotekarietjänst inrättas för att stötta skolorna som inte har några egna skolbibliotek. 

Kulturskolan

För att göra kulturskolans verksamhet mer tillgänglig för alla så sänks avgifterna under perioden. Åtgärder ska också genomföras för att minska köerna till populära aktiviteter, eftersom kösystem missgynnar de som av olika skäl kommer sent in i systemet.

Systemet för att ta betalt förändras så att betalning för kurser sker vid terminslut eller när de avslutas av eleven.

Fritidsgårdar och Ungdomens hus

Nämnden får ramtillskott för att fritidsgårdarna ska kunna öppna tidigare så att elever inte behöver vänta mellan att skolan slutar och fritidsgården öppnar. Det är en fördel för ungdomar som ska delta i aktiviteter senare på dagen och som inte bor i tätorten. Fritidsgårdarna ska i större utsträckning ha öppet även under skollov.

Under perioden påbörjas ett arbete med att möjliggöra ett Ungdomens hus i form av verksamhet öppen och styrd av ungdomar och unga vuxna med kommunalt stöd. 

Ekonomiska förutsättningar – Kulturnämnden

Budgetram (Mkr) Budget 2021 Plan 2022 Plan 2023
Kulturnämnden 52 53 55
varav
Medborgardialog 0,8 0,8 0,8
Biblioteksverksamhet 1,2 1,2 1,2
Kulturskolan 0,8 0,8 0,8
Fritidsgårdar 0,4 0,4 0,4
Ingen 0,9 % budgetminskning 0,4 0,4 0,5

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden är den nämnd som fullgör uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet.  Nämnden fullgör också kommunens uppgifter inom miljö-, hälsoskydds- och naturvårdsområdet, livsmedelsområdet samt smittskyddsområdet.

Nämnden ansvarar för att leda det strategiska arbetet med Agenda 2030 och miljöstrategin i kommunens verksamheter. Nämnden skall även biträda kommunstyrelsen i den strategiska samhällsplanering samt i det strategiska arbetet med kommunens bostadsförsörjning och markförsörjning.  Nämnden ska också bistå kommunstyrelsen i det strategiska arbetet inom folkhälso-, tillgänglighets- och jämställdhetsområdet samt i näringslivs och destinationsutveckling.

Strategiskt miljöarbete och verkställande av strategier

Nämnden tillförs resurser för att att utveckla och verkställa det strategiska arbetet inom miljö och samhällsbyggnad. Det gäller exempelvis arbete med att uppdatera Översiktsplanen, få fart på arbetet med att förbättra vattenkvalitet i kommunens vattendrag och sjöar samt inte minst minskad klimatpåverkan och klimateffekter inom samhällsplanering och kommunal verksamhet .

Nedlagda deponier

Arbete med de förorenade områden som finns inom kommunen, bland annat nedlagda deponier ska aktiveras under perioden.

Ekonomiska förutsättningar – Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Budgetram (Mkr) Budget 2021 Plan 2022 Plan 2023
Miljö- o samhällsbyggnadsnämnden 35 35 36
varav
Strategiskt miljöarbete 3,1 3,1 3,1
Förorenade område 0,4 0,4 0,4
Ingen 0,9 % budgetminskning 0,3 0,3 0,3

 

Teknik- och fritidsnämnden

Teknik- och fritidsnämnden ansvarar för kommunens drift och underhåll av kommunens idrotts- och fritidsanläggningar, måltidsutbud och matleveranser, räddningstjänst samt stadsmiljö och intern kommunal service.

Inom nämndens operativa verksamhet tilldelas utökade resurser för handledning och lön för att möjliggöra anställning av personer som står långt ifrån arbetsmarknaden på grund av nedsatt arbetsförmåga.

Strategiskt arbete

Arbete med Oljeskyddsplan, Idrottspolitiskt program, Vattenplanen, Cykelplanen och Trafikplanen intensifieras. 

Enkelt avhjälpa hinder

I invånarnas vardag finns saker som medför ett hinder. Det kan vara en felplacerad blomlåda, en för hög trottoarkant, en skylt som inte går att läsa för den som ser dåligt eller en trapp som är lätt att halka i. Detta är ofta enkelt avhjälpa hinder som snabbt kan åtgärdas utan större investeringar eller insats, men som hjälper i vardagen. 

Nämnden ska under perioden aktivt bjuda in invånarna att påpeka hinder och därefter åtgärda dem.

Utveckling av måltider

Ett utvecklingsarbete genomförs i samarbete med berörda nämnder för att utveckla måltidssituationen för barn och äldre som finns inom kommunala verksamheter eller som på annat sätt får mat från kommunen. Arbetet kan resultera i tekniska eller organisatoriska åtgärder, förändrad mat, eller tillskott av kulturinslag eller gemenskap till måltidssituationen. Att tillsammans med Socialnämnden lösa problemet med för lång nattfasta på särskilda boenden är också en del av uppdraget.

Ekonomiska förutsättningar – Teknik och fritidsnämnden

Budgetram (Mkr) Budget 2021 Plan 2022 Plan 2023
Teknik- och fritidsnämnden 145 148 152
varav
Anpassade tjänster 0,8 0,8 0,8
Strategiskt arbete 0,8 0,8 0,8
Enkelt avhjälpta hinder 1,3 1,3 1,3
Utveckling av måltider 0,5 0,5 0,5
Ingen besparing 1,3 1,3 1,3

 

Kopiera länk