Motion: Jämställd historia

Historia är ett ständigt aktuellt och engagerande ämne. Dessutom är historia en viktigt del i kommunens varumärke. Jämställdhet är en av de mänskliga rättigheterna. Kvinnor och män ska kunna ha frihet att kunna ta del av kommunens historia på samma villkor.

En kommun ska företräda alla invånare även när det kommer till deras historia, exempelvis både kvinnor och män eller nyinflyttade och de som bott här länge.

Ett exempel på när det inte riktigt fungerat att skapa extern kommunikation som lyfter fram alla grupper i kommunen är texten om Strängnäs historiska årtal på kommunens hemsida. Där namnges inte en enda kvinna, däremot 7 män. Perspektivet kan även tolkas som väldigt gammalmodigt där det som räknas som viktiga årtal är mestadels sådant som har med beslutsfattare och infrastruktur att göra. Ett så begränsat urval stänger också ute större delen av alla de som levde och verkade i kommunen i historisk tid och även idag.

En text med en mer utförlig beskrivning av Strängnäs historia med ett brett perspektiv och ett syfte att ge besökare/nyinflyttade/intresserade en känsla för var kommunens rötter finns kan ge förutsättningar för att inkludera fler grupper. Som kommuninnevånare upplever vi det som ojämställt och odemokratiskt och vill att texten/sidorna omarbetades för att inkludera fler Strängnäsinvånares historia, både vi som lever här idag och de som levat och verkat i staden förr.

 

Vi yrkar att:

  1. Styrdokument för jämställd kommunikation av kommunens kultur och historia för verksamheter som Multeum och kommunens aktivitet på internet tas fram.
  2. Historiasidorna på kommunens hemsida utvecklas så att alla grupper kan känna sig inkluderade och en mer komplett bild av kommunens historia beskrivs.

 

 

David Aronsson                 Sandra Blanksvärd             Peter Hjukström
Vänsterpartiet Strängnäs

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.