Kommentarer och uttalanden

Högre skatt för fler lärare och mer personal inom omsorgen

Framfört av Ebbe Ollman (V) på kommunfullmäktige den 22 november.

På något sätt kanske det jag ska säga nu förvånar, med tanke på de ekonomiska rapporterna… men samtidigt troligen inte, med tanke på vad vi sagt förut.

I valrörelsen hörde vi Moderaterna prata om satsningar på skolan och hur hemskt det var med den höga kommunala låneskulden, oavsett om den ligger i bolagen eller inte. Socialdemokraterna pratade om satsningar på skolan… förstås… och att det behövdes fler personer till omsorgen.

Vad säger då deras förslag på skattesats… i kombination med de budgetar de fört fram? Snarare motsatsen.

Med den föreslagna skattesatsen blir det inga satsningar på skolan, i alla fall inga värda namnet.

Det blir inga pengar över för att öka personaltätheten inom omsorgen, istället får Socialnämden finna sig i att begära extra miljoner för att hålla näsan över vattenytan.

Det blir inget förberedande arbete inför kommande generationsväxling och ingen fortsatt satsning på att ta fram meningsfull sysselsättning för unga arbetslösa.

Någon seriös avbetalning på låneskuld och pensionsskuld kan man ju glömma.

En bibehållen skattesats är alltså viktigare än alla fina ord i valrörelsen.
Ekonomin går bättre, det blir ett ordenligt plusresultat i år, mest beroende på regeringens tillfälliga tillskott. Det gör inte nästa år bättre eller behoven i kommunen mindre.

Vänsterpartiet står fast vid det vi sagt tidigare…

Nedskärningarna i skolan ska återställas omgående för att höja lärartätheten. Personaltätheten inom omsorgen ska upp.

Det går inte att spara ihop dessa pengar i de delar av förvaltningen som inte är skola, vård och omsorg, i alla fall inte i närtid. Därför behövs en skattehöjning.

Vi yrkade, som vi sagt många gånger nu, 1:50 när det blev 90 öre. Det står vi i princip fast vid och föreslår en skattesats på 22:30, dvs 57 öre höjning.

Personer som är medlemmar i svenska kyrkan och boende i Härad betalar idag 1 kr 23 öre mer än någon som inte är medlem och bor i Strängnäs stad. Det är uppenbart även utanför opinionsmätningarnas värld att viljan att betala en del av sin lön för saker man tycker är viktiga går långt över 57 öre. Som att vara med i svenska kyrkan eller för den delen att bo i Härad.

Vänsterpartiet tycker att det är viktigt med hög personaltäthet inom skola och omsorg, viktigare än 57 öre skattehöjning.

Yrkande
Jag yrkar därför avslag på alla andra yrkanden och yrkar istället att skattesatsen fastslås till 22:30

Kopiera länk