Skolpolitik

Skoldebatt

Detta är en del av skoldebatten mellan David Aronsson (V) och Maria von Betzeen (M).

Maria von Beetzens (M) svar den 5 oktober på vår debattartikel lämnar en del att önska.

Visst är det privatskolor vi har. Har man en privat huvudman så är man privat. Det gäller även om man tar emot ersättning från offentligt sektor, oavsett om man är en lokal skola eller ett internationellt trafikbolag.

Von Beetzen försöker få det att framstå som om hennes ideologi är absolut sanning. Läs skolverkets kunskapsöversikt kring resultaten i skolan! Det finns inga ”entydiga” bevis på att privatskolorna haft varken positiva eller negativa effekter. De forskarrapporter som finns pekar i olika riktningar. Däremot låg vi kunskapsmässigt i internationell topp under 1970-1995. I samband med skolvalsreformen och uppkomsten av större mängd privatskolor så rasade resultaten. Det går att tolka olika och kommunaliseringen hade också en effekt, men vår tolkning är klar. En sammanhållen, likvärdig skola gav mycket bättre resultat än den segregerade, individualistiska skola som infört under de senaste 20 åren.

Forskning utförd under 2000-talet visar att privatskolorna haft en tydlig segregerande effekt. Det kan ses i Strängnäs om att man läser skolverkets statistik.2008 hade Askens elevers föräldrar 2,5 i utbildningsnivå enligt skolverkets modell och Montisoriskolan 2,4. De geografiskt närliggande Karinslund och Paulinska hade 2,1. Detta är en tydlig segregation som inte kan förklaras av närområdets sociala sammansättning. Det senare kan ses i att Mariefredsskolan hade 2,4 och Åkersskolan 1,9, även om detta delvis kan ha förstärkts av skolvalssystemet. Så visst har vi segregation i Strängnäs.

David Aronsson
Vänsterpartiet Strängnäs

Kopiera länk