Övrigt

Sammanfattning av Vänstepartiets klimatkonferens den 27 november, 2011

Under lördagen anordnade, med Vänsterpartiet Strängnäs som initiativtagare, Vänsterpartiet i Eskilstuna och Strängnäs tillsammans med Vänsterpartiet Sörmland och ABF en välbesökt klimatkonferens i stadshuset i Eskilstuna.Syftet med konferensen var att föra upp klimatfrågorna högre upp på den politiska agendan.

Under förmiddagen inledde Maria Forsberg, ordförande i Vänsterpartiet Eskilstuna, med att ge en bild av Eskilstuna kommuns Klimatplan. Hon visade både på goda exempel samt talade om kommunens ambitioner för framtiden.Därefter föreläste Elisabeth Strand, talesperson på Klimataktion, om situationen i världen idag samt om klimatfrågan ur miljörörelsens perspektiv. Hon efterföljdes av Kenneth Hermele, humanekolog och ekonom vid Lunds universitet, som pratade om vilka frågor som är viktigast att komma överens om på Klimatkonferensen i Durban, Sydafrika, som börjar den 28 nov 2011.Både Elisabeth och Kenneth gav en tydlig bild av hur allvarligt klimatsituationen i världen idag är. De visade på konsekvenser av klimatförändringarna men också på möjligheter att komma till rätta med dem. Kenneth kom också in på hur komplex frågan är ur ett globalt politiskt rättviseperspektiv. Vem ska ha ansvar för koldioxidutsläpp? Det producerande landet, eller det konsumerande? Han menade att det finns ett gemensamt men olikartat ansvar. Det skulle bli mer rättvist om man också räknade med vad konsumtion av importerade varor betyder för koldioxidutsläpp. Sverige t ex importerar mycket mer varor än man exporterar

Efter en presslunch höll moderator Fredrik Pettersson, politisk redaktör på Tidningen Folket, i en mycket intressant paneldebatt. Panelen bestod av Jonas Sjöstedt, partiledarkandidat och riksdagsledamot för Vänsterpartiet, Lotta Finstorp, riksdagsledamot för Moderaterna, Elisabeth Strand och Erik Dahlqvist, professor i energi- och miljöteknik vid Mälardalens högskola.
Ämnen som debatterades var köttproduktion, energifrågor, ny teknik, nationell klimatpolitik, individens och politikens ansvar samt internationell klimatpolitik och läget inför Durban.En fråga som diskuterades var infrastrukturen i Sverige. Jonas Sjöstedt lyfte fram en rad olika lösningar på hur Sverige ska få en mer välfungerande tågtrafik. En sammanhållen organisation för både spår, tågtrafik och underhåll med en utbyggd järnväg ska drivas av staten. I riksdagens budget för 2012 är Vänsterpartiet det riksdagsparti som lägger mest pengar på att förbättra järnvägen.

Vänsterpartisten Tommy Hamberg lyfte från publiken frågan om inte staten borde kunna investera och göra avskrivningar på flera år som kommunerna gör. Detta för att inte få hela kostnaden på ett år. Han framhöll att det skulle ge och öka möjligheten till större investeringar. Förslaget stöddes av såväl Jonas Sjöstedt som Lotta Finstorp (M). Hon sade att hon skulle lyfta frågan inom Moderaterna på riksnivå, som inte är för en sådan lösning idag.

USA aldrig skrivit på Kyotoavtalet och redan innan mötet har Kanada, Ryssland och Japan aviserat att de inte tänker förlänga det när det går ut 2012. Panelen var överens om att förväntningarna på ett nytt klimatavtal efter Durban är näst intill obefintlig.
– Med tanke på hur dystert det ser ut att få tillstånd ett nytt klimatavtal när Kyotoavtalet löper 2012, måste vi sätta vårt hopp till att några länder går före. Sverige ska vara ett sånt land framhöll Jonas Sjöstedt.

Avslutningsvis frågade Fredrik Pettersson samtliga i panelen och de 50-tal i publiken om de vill att Sverige har kvar kärnkraften eller inte. Alla sånär, som på Lotta Finstorp och en lokal partikamrat till henne, vill ha bort kärnkraften.  Professor Erik Dahlqvist var tydlig med att kärnkraften är dåtidens teknik, den är dyr och driftsosäker. Framtidens energi finns inom bioenergi, vindkraft, solenergi och vattenkraft.– Det blev ett lyckat och av publiken uppskattat arrangemang som vi hoppas ska leda till att fler förstår allvaret med de nuvarande utsläppsnivåerna av växthusgaser och vill engagera sig. Lite kan man bidra med som konsument. Köttkonsumtionen bidar t ex med så mycket som 18 % av det totala utsläppet av växthusgaser. Men det är nödvändigt att gå samman och påverka på politisk nivå, det framhöll alla deltagare på konferensen. Ett bra sätt är att gå med i Vänsterpartiet och Klimataktion, säger Lasse Pettersson Vänsterpartiet Strängnäs

Kopiera länk