Flerårsplan 2022-2024 – Kommunens övergripande mål
Startsida för Flerårsplan 2022-2024 finns här
”Välståndet
Vi är fast beslutna att säkerställa att alla människor kan leva i välmåga och ha meningsfulla liv och att ekonomiska, sociala och tekniska framsteg sker i harmoni med naturen.
“Människorna
Vi är fast beslutna att avskaffa alla former och dimensioner av fattigdom och hunger och säkerställa att alla människor kan förverkliga sin potential i värdighet och jämlikhet och i en hälsosam miljö
”Planeten
Vi är fast beslutna att skydda planeten från att förstöras, inklusive genom hållbar konsumtion och produktion, genom att förvalta dess naturresurser på ett hållbart sätt och vidta omedelbara åtgärder mot klimatförändringarna, så att planeten kan tillgodose nuvarande och kommande generationers behov.
FN – Att förändra vår värld: Agenda 2030 för hållbar utveckling.
Perspektiv – Invånare
I Strängnäs kommun erbjuds välfärdstjänster av god kvalitet som utgår från invånarnas behov och som är stabila över konjunktursvängningar.
Det ska gå att lita på skolan, omsorgen, socialtjänsten och alla delar av välfärden. För invånarna betyder det också förutsägbarhet. Från ett år till ett annat ska inte förutsättningarna ändras till det sämre.
Politiken behöver alltså vara långsiktig och fokuserad på de kommunala tjänsternas kvalitet och omfattning och inte i första hand på överskottsmål och soliditet. Det behövs däremot också kontroll på ekonomin och förståelse för att fastställd budget ska hållas.
En nödvändig digitalisering och robotisering av administration kan bidra till en effektivare hantering och att kvalificerade anställda kan jobba med andra uppgifter. Det är dock viktigt att kopplingen mellan handläggaren och den invånare som söker stöd inte försämras när vissa bedömningar görs automatiskt. Det är också helt avgörande att digitaliseringen inte blir ytterligare ett hinder på vägen för de som vill ha hjälp. Öppna kontaktvägar och möjligheten att nå exempelvis socialtjänsten under stor del av dygnet ska prioriteras.
Barnen i förskolan och skolan ska få den skolgång och de förutsättningar som behövs för att nå sin fulla potential. I dagens skola har skolvalet delat upp eleverna baserat på deras socioekonomiska bakgrund. Förutsättningarna för att elever ska få extra stöd blir allt mer en fråga om en fastställd neuropsykiatrisk diagnos, som ADHD, och inte på elevens faktiska behov. Det socioekonomiska stödet till skolorna lyckas inte skapa förutsättningar för att bryta kopplingen till föräldrarnas utbildningsnivå eller lyfta barnen till deras högsta potential. Med vår politik stärks de behovsstyrda delarna av skolpengen och skolan blir inte budgetregulator för hög- eller lågkonjunktur.
Demokratin är levande och inkluderande. De som bor och verkar i Strängnäs kommun är medskapande och delaktiga i kommunens utveckling.
Strängnäs förändras och det är viktigt att invånarna, gamla och nya, får vara en del i hur det utvecklas. Att rösta vart fjärde år är inte den enda påverkan som invånarna ska ha. I varje beslut behöver det vara enkelt och tydligt för invånarna att de kan och uppmanas att lämna sina synpunkter.
Medborgardemokrati och inflytande är någon som kan förbättra en kommun. Det förutsätter kvalitet och att den nämnd eller den del av förvaltningen som öppnar för synpunkter också har tänkt efter på vad synpunkterna ska användas till och var det finns förändringsmöjligheter.
Förutsättningen för all kommunal verksamhet är att den är till för människorna i kommunen, direkt eller indirekt. Öppenheten är avgörande för ett inkluderande och hållbart samhälle. Medborgarkontoren har en viktig roll som kan bli större om de ännu mer används för att skapa dialog inför beslut i frågor som berör kommundelen.
De tre råden (seniorfrågor, funktionshinderfrågor, ungdom) behöver fortsätta att utvecklas och får en tydligare förankring i politiken och förvaltningen med förutsättningar att påverka och bidra till kommunens utveckling.
Perspektiv – Medarbetare
Vi vill se en organisation som styrs med tillit. Inte på någon nivå i organisationen är tillit nyckeltal, uppföljningsmått och kvantifierbara mål.
För oss är tillit är att peka ut riktningen och de övergripande målet. Hur arbetet sedan fortskrider följs mest effektivt upp genom de faktiskt resultat som uppnås, inte genom förutbestämda eller konstruerade mätetal. För Vänsterpartiets politik och målsättningar är däremot vägen till målen långt ifrån oväsentlig, för vägen mot ett mål påverkar hur andra mål kan uppnås. Målen hänger ihop med varandra och på vägen mot ett mål kan ett annat motverkas. Detta är dock något som alla vet och förstår, tillit är då att våga lita på att medarbetarna tänker igenom upplägg och utförande av arbetet på ett komplett sätt.
Tillsammans utvecklar vi arbetssätt och strukturer. Vi använder våra resurser effektivt och verksamheten är långsiktigt hållbar.
Digitaliseringen och robotisering av administrativa uppgifter behöver fortsätta. Samtliga arbetsuppgifter som går ut på att jämföra information mot gällande regler och undantag kan utföras av program. Personalen behövs i mötet med människor. När antalet äldre och barn ökar under planperioden och kommande år så behövs all kompetent personal inom omsorg och skola istället för inom administration.
En effektiv och långsiktigt hållbar verksamhet bygger på medarbetarnas engagemang och kompetens. Att varje enskild medarbetare får möjlighet att forma sitt arbete för att nå målen ger en känsla av självbestämmande och arbetsglädje. Det bygger en attraktiv arbetsplats vare sig det är i klassrummet, ett kontor i kommunhuset eller hemma hos en invånare med hemtjänst.
Omsorgen och medarbetarna där måste lyftas på ett långsiktigt sätt. Fler unga måste se omsorgen som en framtida arbetsplats för att behoven av personal ska kunna mötas tillsammans med en fortsatt digitalisering. Det innebär bland andra saker högre lön och bättre arbetsvillkor men också regelbunden kompetensutveckling, karriärvägar samt vårdsvenska för de som nyligen kommit till Sverige.
Strängnäs kommun har stolta och kompetenta medarbetare som tillsammans utvecklas och skapar moderna och attraktiva arbetsmiljöer
Kompetensutveckling är avgörande för att stimulera och behålla personal, för att de ska kunna utnyttja hela sin potential i arbetet. Kvalitet i utförandet, bra arbetsmiljö, kompetensutveckling och en kreativ arbetssituation går hand i hand med de äldres livskvalitet och barnens möjligheter att klara skolan. Personalens arbetsmiljö är också mötet med invånaren. Kompetensutvecklingen bör innefatta HBTQ-certifiering i alla kommunens verksamheter, samt effektivare utbildning och insatser mot mobbing.
Möjlighet till heltid är en viktig del av arbetet för jämlikhet och en förutsättning för ett framgångsrikt utvecklingsarbete. För många anställda, framför allt kvinnor, har mot sin vilja deltidstjänster som inte ger en lön att leva på.
En konstant hög sjukfrånvaro driver fram ett behov av vikarier. Vikarierna måste då bli en del av utvecklingen och få rimliga arbetsförhållanden. För både timanställda som gör inhopp inom olika verksamheter och för fast anställda resurspersoner är utveckling en utmaning. Förutsättningarna för att delta i kompetensutveckling och olika enheters utvecklingsarbete blir sämre utan en fast arbetsplats. Vi ser ett värde för vikariernas arbetssituation och kommunens framtida rekrytering av personal att även de blir inkluderade i omsorgens och skolans utvecklingsarbete. Bemaningsenheten ska vara en utvecklande hemvist för fast anställd resurspersonal.
Perspektiv – Samhälle
Strängnäs kommun har ett aktivt arbete kring hållbarhetsfrågor, med klimatet i fokus och Agenda 2030 som bas.
Tillsammans utvecklar vi lokalsamhället med människor som vill bo och leva i, verka i och besöka vår kommun.
Vad det gäller faktiska åtgärder ligger miljöarbetet efter andra kommuner. Speciellt vattenvården är eftersatt och nödvändiga åtgärder har inte genomförts eftersom finansiering har saknats. Nu behöver det bli konkreta åtgärder för att förbättra den biologiska mångfalden, skydda och förbättra sjöar och vattendrag och inte minst för att minska kommunens klimatpåverkan.
I alla beslut behöver klimatfrågan lyftas. Varje gång ett kommunalt bolag, en nämnds eller fullmäktige tar ett beslut som påverkar kommunen eller invånarnas klimatpåverkan negativt så behöver det framgå. Det ska inte gå att bygga med betong när det hade gått med trä, utan att de som beslutar gör ett aktivt val mellan olika hållbarhetsaspekter. Klimat- och energiplanen är äntligen på plats men ännu saknas såväl aktiviteter som budgetering. Nu krävs krafttag för att nå netto noll utsläpp av växthusgaser.
Samhället och den kommunala verksamheten ska planeras för minsta möjliga klimatpåverkan. Det gäller i allt från detaljplanering av nya området till hur kommunens mark och skogar sköts.
Vi vill se att alla kostnader och intäkter kopplade till exploatering av mark (försäljning, arrende och skötsel av skogar) sker i resultatenheter. Vinsterna vid försäljning ska användas för att göra det möjligt att genomföra strategiska markköp och en skogsskötsel inriktad på värden för natur, klimat och invånarnas naturupplevelser.
Bolagen
Vänsterpartiet vill ge SEVAB/ESEM och fastighetsbolaget SFAB i uppdrag att intensifiera arbetet med att göra det möjligt för privatpersoner och verksamheter att tanka biogas och vätgas samt att arbeta för installation av fler laddstolpar i kommunen. Solceller bör planeras och installeras på alla nybyggda kommunala fastigheter och gradvis på de byggnader som finns idag (till att börja med skolorna).
Kommunala hyresrätter ska planeras och byggas genom bostadsbolaget SBAB (allmännyttan). De ska då byggas med fokus på låg kostnad och lågt klimatavtryck, exempelvis genom mindre lägenheter, rimlig standard och byggnader i trä. Hyresrätter med extra service och gemensamhetsytor riktade till äldre invånare, så kallade trygghetsbostäder, ska vara en del av utbudet och att kostnaderna då hålls nere är avgörande för att de ska vara möjliga att hyra för alla invånare. Solceller ska installeras på de nya kommunala hyresrätter som byggs samt på tidigare bestånd i den takt som är möjlig.
Invånarna
De åtgärder och investeringar som kommunen kan bidra med för att ge invånare och medarbetare en chans att minska sin klimatpåverkan behöver identifieras och genomföras.
Kollektivtrafiken ska bli ett starkare alternativ till den egna bilen. En ny stadsbuss som trafikerar Karinslund- Strängnäs centrum- Resecentrum -Larslunda – Solberga – Biskopskvarn utgör ett konkret och genomförbart sätt för mer miljövänlig transport till jobb, affärer och idrottsutövning. Det ökar också självständigheten för personer med funktionsnedsättning, ungdomar och äldre när behovet av egen bil minskar.
Busstrafiken mellan kommundelarna måste förstärkas, både med linjer och turtäthet. Det bidrar till jämlikhet och såväl social- och miljömässig hållbarhet. Kultur- och idrott samt handel måste vara tillgängligt för alla, även utan bil.
Cykelbanor mellan kommundelarna enligt den fastställda cykelplanen ska genomföras under perioden, så att alla som kan och vill har ett säkert, billigt och miljövänligt sätt att ta sig mellan tätorterna. Det är viktigt för klimatet och folkhälsan att biltrafiken minskar. Cykelbanor måste byggas för att skapa en vana och intresse av att cykla. Det går inte att vänta på att cyklandet ska öka utmed högtrafikerade vägar. För att underlätta och effektivisera genomförande så ska cykelbanorna vara av enkel konstruktion.