Politiska dokument

Flerårsplan 2022-2024

Vänsterpartiet är ett socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt parti på ekologisk grund. 

Partiets politik och verksamhet bestäms av vårt mål: 

att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet,
ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck,
ett rättvist och ekologiskt hållbart samhälle där kvinnor och män bygger sin  egen framtid i frihet och samverkan.

En löparbana med numret 2022

Läget i kommunen idag 

Strängnäs kommun har på flera sätt en gynnsam situation. Kommunikationerna och närheten till flera större städer, inte minst Stockholm driver på en tillväxt och utveckling. Ekonomin har efter många år av bristande budgetdisciplin och dåliga affärer stabiliserats.

Samtidigt syns baksidan av åren av fokus på ekonomin. Skolresultaten är långt ifrån vad de borde vara och kommunen misslyckas att möta den kraftiga socioekonomiska segregation som blivit resultatet av skolvalet och de många friskolorna i Strängnäs.

Från pandemin kan vi dra flera slutsatser. Bland annat blev behovet av att ha en välorganiserad och välbemannad omsorg mycket tydligt. Bristen på tid för utveckling och kompetensinsatser har även lett till att de förutsättningar som centrala myndigheter trodde fanns var antingen historia eller fantasi. Nu behöver omsorgen stärkas. 

Även om Strängnäs legat högt på rankinglistor inom miljöarbetet så är vår bild att för mycket av arbetet har fastnat i allt mer inaktuella planer. Nu måste planerna bli verklighet och kommunen göra de satsningar som krävs för att nå netto noll utsläpp av växthusgaser.

Tillsammans och med invånarnyttan i fokus,
skapar vi framtidens hållbara kommun
i hjärtat av Mälardalen
– strängnäs kommuns vision

Vänsterpartiets flerårsplan

Vår flerårsplan strävar mot den av fullmäktige beslutade visionen. Vi visar här hur vi vill att kommunen ska styras. Att äldre, barn, föräldrar, alla invånare ska i större del kunna delta i utvecklingen av kommunen är för oss en självklarhet. Strängnäs är vår kommun, alla tillsammans.

Vi vill visa hur man behåller hjärtat i politiken och verksamheten samtidigt som vi bygger en hållbar kommun.

För att nå klimatmålen så måste hela samhället ställa om och det ganska snabbt. Det enda sättet att göra det på är att öka jämlikheten i samhället och ge alla en möjlighet att delta i arbetet. Det förutsätter väl fungerande kommunala verksamheter som lyfter invånarna.

Utvalda ord från Strängnäs kommuns vision

Läs hela planen som vi lämnade till fullmäktige Flerårsplan 2022-2024 som pdf

Kopiera länk