Kommentarer och uttalanden
Bild på buss i vinterstadstrafik

Debatt: Ta bort avgiften för att åka med bussen i kommunen

Få personer tror att världen, Sverige, Sörmland eller Strängnäs kan fortsätta i samma spår som förut. Vi har en belastning på klimatet som är flera gånger större än vad som är hållbart. Det löser vi inte som individer. Vi får göra vad vi kan efter vår förmåga och förutsättningar, men omställningen måste göras genom politiken.

Att pendla till jobbet är svårt att undvika, speciell i pendlingsorter som Strängnäs. Det finns inte en lokal arbetsmarknad som räcker till alla. Att då kunna välja buss eller tåg är en viktig del av omställningen. Det betyder att det måste rulla på snabbt och smidigt och att det måste vara billigt.

För att kunna delta i föreningsliv och aktiviteter så är det för de som saknar egen bil en grundförutsättning att kollektivtrafiken fungerar och inte sätter hinder i vägen. Samhället har också ett intresse i att unga ser det som självklart att åka kollektivt även när de framöver själva blir jobbpendlare.

Vi har i Strängnäs lämnat in en motion till fullmäktige om att som ett första steg ta bort avgiften och hela biljettsystemet för att åka med bussen i kommunen. Biljettavgifterna är faktiskt inte en så stor inkomst för kommunen, en stor del kommer också från skolbarn där kommunen med andra handen betalar avgiften själv.

Att ta bort kostnaden och behovet av biljett skulle förstås göra bussen till det billigaste alternativet. Med ett borttaget biljettsystemet så försvinner också en del av restiden och en tröskel inför valet att spontant välja bussen.

Att göra kollektivtrafiken till förstahandsval är en del av omställningen, men förslaget är också ett sätt att göra livet lite enklare för ungdomar och andra utan egen bil.

David Aronsson
Kommunstyrelsen

Yvonne Knuutinen
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Vänsterpartiet Strängnäs

(Debattartikel i Mariefredsposten 12 februari 2022)

Kopiera länk