Allmänpolitisk debatt på KF den 29 mars
Sagt av David Aronsson (Vänsterpartiet Strängnäs) på kommunfullmäktige den 29 mars 2010 i den allmänpolitiska debatten:
Jag tänkte säga att jag inte är någon stor anhängare av dessa allmänpolitiska debatter. Fast jag ändrade mig denna gång också…
Jag ska börja med en kort kommentar… eller reflektion.
Efter valet kanske vi är 11 eller till och med 12 partier i fullmäktige. Nu har vi fem partier som inte kommer in i nämnderna på egen kraft. Efter valet finns det risk för att det är ytterligare något.
Då får vi sannolikt en eller flera valtekniska samverkan i mer eller mindre osannolika konstellationer och en del partier kommer inte få plats i dessa eller i nämnderna. Jag anser att det är ett demokratiskt problem.
Där kommer hur vi organiserar politiken in. I god tid innan rösträkningen måste demokratiberedningen och arvodeskomittén ha diskuterat igenom den politiska organisationen respektive fördelningen av politiska arvoden…
Om vi inte har ett eller flera tänkbara sätt att organisera politiken på, som även fungerar för situationen med massor av småpartier, så blir det nog ännu svårare att styra kommunen.
Jag tror inte att det är en bra idé att vänta och se.
Jens (Persson (c)) tog upp samverkan..
I en framtida regionalisering så står en ensam kommun rätt… ensam. Jens efterfrågade stöd från politiker. Han har mitt stöd iallafall. Jag är öppen för en utökad samverkan över kommungränserna.
Normalt jobbar jag på länsstyrelsen. Där har jag kontakt med Södermanlandskustens räddningstjänst, Västra södermanlands räddningstjänst, Sörmland vatten och Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund för att nämna några. Det är i princip bara Strängnäs och Eskilstuna som står utanför samverkan inom miljö, VA och räddningtjänst…. och det är ju lite skillnad i storlek mellan oss.
Vi ska ju prata framtid, men parti efter parti framför önskelistor. Jag tror inte jag kan låta bli att kommentera det.
Maria von Betzeen (M) tog upp lärartätheten. Hon fick det att låta som om hon har en lösning på det hela.
När vi diskuterade rambudget och strategisk plan så var det bara vi i Vänsterpartiet.. och Mariefredspartiet som föreslog en reell vändning av lärartätheten. Jag har inte hört något idag som tyder på att detta förhållande kommer ändras i framtiden.
Men jag håller med om en del….
Jag delar Marias åsikt gällande en sak… Skolan ska definitivt inte vara buffert för den kommunala ekonomin.
….och när jag hör Lotta Grönblad (S) så förstår jag äntligen faktiskt varför hon är ordförande för BUN [Barn och Utbildningsnämnden]. Det hon sa om sätt att förstärka lärartätheten och kvalitén var strålande. Jag håller med om allt, förutom två saker….
Stödet för privatskolorna som har bland annat medfört skenande lokalkostnader och ”När… ekonomin… tillåter”
Tord [Tjernström (S), socialnämndens ordförande] hänvisade till den ekonomiska krisen… nej, det var inte krisens fel, felet var majoritetens prioriteringar.
Ekonomin tillåter det nu. Vänsterpartiet kommer även nästa gång det är dags för budget att förslå en skattehäjning för att delvis reparera skadorna inom skolan som Marias,,, och Lotta och Tords majoriteter orsakat. Sen kan vi börja diskutera åtgärder för effektivisering.
Personaltätheten måste upp även inom socialnämndens område… både inom hemtjänsten och boendena. Annan verksamhet kan absolut inte stå tillbaka för en nödvändig satsning på skolan.
Ni kan också hitta en artikel i tidningen från debatten… eller brist på.