Vårt förslag på Flerårsplan 2025-2027

Flerårsplan

2025-2027

Strängnäs kommun

Med Flerårsplanen avser vi att visa hur vi vill att kommunen ska styras för att uppnå den vision som fullmäktige beslutat om.

Bläddra dig igenom planen nedåt eller som pdf via länken Vänsterpartiet – Flerårsplan 2025-2027.

Inledning

“Vänsterpartiet är ett socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt parti på ekologisk grund som samlar människor för att bygga ett bättre samhälle, där alla kan leva i trygghet, frihet och jämlikhet. Vi vill se en politik som sätter människor i arbete med att lösa de stora samhällsproblemen. Genom att skapa välfungerande arbetsplatser, fasa ut fossilberoendet och ta bättre hand om varandra skulle det gå att ta historiska kliv framåt.”

I detta förslag på flerårsplan så beskriver vi övergripande hur partiprogrammets portalparagraf och den av fullmäktige beslutade visionen kan dra åt samma håll för att skapa ett mer hållbart Strängnäs.

Strängnäs kommun har en välfungerande ekonomistyrning och till stora delar välfungerande kommunal förvaltning. Det ger en grund för att skapa ett tydligt genomslag inom de områden där det inte syns lika tydliga framsteg. Genom att göra investeringar i hållbarhet och ha en välfinansierad kommunal verksamhet läggs grunden för ett stabilt och effektivt samhälle som ger högre livskvalitet. 

Klimatomställningen till ett samhälle med minskade utsläpp, men även förberedelser för fler värmeböljor och kraftigare oväder, har kommit igång men det går för långsamt. Kommunen behöver än mer stötta kommuninvånarna att ställa om och visa vägen genom att ställa om den kommunala verksamheten. 

Samtidigt behöver den sociala aspekten av hållbarhet ta steg framåt. Ett hållbart samhälle förutsätter att alla får chansen att utbilda sig trots det dåligt fungerande skolsystemet, att det finns arbete eller meningsfull sysselsättning och att de som behöver samhällets hjälp på ett mer konkret sätt inom socialtjänst och omsorg får det. Personal som har möjlighet att utveckla sig själva och sin arbetsplats är då avgörande.

Att  investera i våra barn och unga ger förutsättningar för ett bättre liv för individen och är en långsiktig investering för samhället. En tidig investering är betydligt billigare för samhället än för ett eventuellt liv i utanförskap.

Att investera i folkhälsan och jämställdheten genom att till exempel bygga cykelbanor mellan våra kommundelar som gör att fler kan gå och cykla till aktiviteter. Det är inte bara individen som vinner på detta,  hela samhället gynnas när kommuninvånarna mår bra.

Att investera för att minska medborgarnas fossilberoende är bra för klimatet, samtidigt så kommer kommunens framtida kostnader att skena om vi inte stoppar klimatförändringarnas effekter nu.

Tillsammans och med invånarnyttan i fokus,
skapar vi framtidens hållbara kommun
i hjärtat av Mälardalen”

Strängnäs kommunkoncerns mål

Mål utifrån hållbarhet och koncernperspektiv

Kommunfullmäktige har beslutat om sex mål. För kommande planperiod föreslår vänsterpartiet justeringar och utökningar för att ge tydligare ledning för att jobba mot den beslutade visionen.

Fullmäktiges beslutade mål Vänsterpartiets förslag till mål
    I Strängnäs kommun… 
  • ges barn och unga goda förutsättningar att må bra och att klara skolan med goda resultat och en vilja att fortsätta lära genom livet.
  • ges barn och unga goda förutsättningar att må bra och en skolgång som ger en god grund och en vilja att fortsätta lära genom livet.
  • är vi 2030 en kommun med fossilfria transporter och på god väg mot klimatneutralitet 2040 med låg miljöpåverkan.
  • är vi 2030 en kommun med fossilfria transporter och på god väg mot klimatneutralitet 2040 med låg miljöpåverkan.
  • är ett aktivt, tryggt och hälsosamt liv möjligt för alla invånare oavsett individuella förutsättningar.
  • är ett aktivt, tryggt och hälsosamt liv möjligt för alla invånare oavsett individuella förutsättningar.
  • har medarbetare och ledare möjlighet och förutsättning att vara med och utveckla vår kommun
  • får alla medarbetare möjlighet och förutsättningar att vara med och utveckla vår kommun.
  • finns det ett kulturutbud och ett företagarklimat som stärker tillväxt och arbetsmarknad. 
  • finns det ett kultur- och fritidsutbud som gynnar demokrati och folkhälsa.
  • är det ett företagsklimat som stärker den lokala arbetsmarknaden.
  • är kommunkoncernen kostnadsmedveten och resultatinriktad. 
  • är kommunens bolag verktyg för ökad välfärd och hållbarhetsarbete.
  • är ekonomin stabil och lägger grunden för en bra välfärd oavsett konjunktur.
  • genomsyrar Agenda 2030 allt arbete och alla beslut.

      

Barn och unga ges goda förutsättningar att må bra och en skolgång som ger en god grund och vilja att fortsätta lära genom livet samt att det finns ett kultur- och fritidsutbud som gynnar demokrati och folkhälsa.

Alla nämnder

Användningen av barnkonsekvensanalyser ska öka inom kommunen, för det enskilda barnet, en särskilt definierad grupp barn och för barn i allmänhet. Kommunala ärenden har ofta direkta eller indirekta effekter på barns förutsättningar och det behöver uppmärksammas tydligare i handläggning och beslut.

Barn- och utbildningsnämnden

Ansvaret för barns välfärd vilar tungt på nämnden. Kommuninvånare som inte är vuxna spenderar en stor del av sin vakna tid i förskola, skola och fritidsverksamhet.

Det som är speciellt med Strängnäs är att 42 % av eleverna i grundskolan går i friskolor eller i andra kommuners skolor. Det fria skolvalet har drivit på en tydlig social segregation mellan skolorna. En segregation som försämrar skolresultaten i förhållande till mer socialt blandade skolor.

Under planperioden ska finansieringssystemet för skolorna i kommunen vridas så att det ytterligare ökar den socioekonomiska kompensationen. Hur skolorna hanterar särskilt stöd till elever ska under planperioden följas av nämnden på ett mer konsekvent sätt än tidigare.

Nämnden har en tydlig utmaning i att motverka skolsystemets negativa effekter och säkerställa att alla elever når sin fulla potential. 

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen ska säkerställa att kollektivtrafiken anpassas till barn och ungdomars transportbehov när de ska åka till aktiviteter eller skola.

Deltagande och stöd till andra nämnders aktiviteter ska ske vid behov. De centrala förvaltningsfunktionerna ska tydligt arbeta utifrån barnkonventionen.

Kulturnämnden

Intresse för att läsa skapar förutsättningar för kunskapsinlärning. Bibliotekets kapacitet att stötta skolor och besökande barn ska stärkas genom anställning av en barnbibliotekarie.

Kulturskolan ska fortsätta att se över avgifter och betalsystem för att bredda tillgängligheten till kurser för alla barn och ungdomar.

Fritidsgårdar ska vara öppna i alla kommundelar, även under sommarlovet. Öppettiderna ska anpassas så att det går att gå direkt från skolan till fritidsgården för de elever som inte deltar i skolans fritidsverksamhet. Nämnden ska tillsammans med socialnämnden ordna aktiviteter för ungdomar och uppsökande verksamhet med bas på fritidsgårdarna. Stallarholmens fritidsgård ska öppna igen.

 Den populära frukosten ska fortsätta och om möjligt utökas, då den är viktig för att nå barn  och ungdomar som annars inte kommer till fritidsgården. Detta kan bryta ofrivillig ensamhet och ge barn en näringsmässigt bra start på dagen.

Socialnämnden

Socialnämnden har ett stort ansvar att på kort och lång sikt förbättra levnadsvillkoren för barnen, därför är ett nära samarbete med skolorna viktigt. Socialnämndens uppsökande verksamhet för barn och ungdomar ska samordna och stötta de aktiviteter som utförs av personal från andra kommunala verksamheter.  Socialnämnden ska samverka även med andra aktörer i samhället för att skapa trygghet för barn och förebygga utanförskap. 

Teknik- och fritidsnämnden

Barn och unga ska prioriteras i nämndens verksamhet. Fokus ska vara på breddidrott, folkhälsa och fritidsaktiviteter där alla kan delta.

Paulinska skolans skolgård


2030 är vi en kommun med fossilfria transporter och på god väg mot klimatneutralitet 2040 med låg miljöpåverkan

Samtliga nämnder

Under planperioden ska klimatpåverkan av kommunkoncernens fordonspark reduceras till som mest hälften av 2023 års nivå. Biogasbilar ska ersätta de laddhybrider där bensindrift förekommer på mer än 10 % av körsträckan.

De fordon och den utrustning som används inom nämndens verksamhet ska drivas utan fossila bränslen. Dieseldrivna fordon och maskiner som inte kan bytas ut ska tankas med HVO100.

Förutsättningarna för cykel och elcykel i tjänsten ska bli bättre och för sträckor under 4 km ska det vara huvudalternativet. 

Kommunstyrelsen

Det måste vara möjligt att som kommuninvånare bidra till att minska utsläppen från trafiken. Steg har tagits med fler laddstationer och gasmack. Det krävs däremot en fortsatt utbyggnad av laddstationer (i samtliga kommundelar), inte minst vid alla kommunala bostäder och verksamheter.

Kollektivtrafiken ska vara stabil och anpassad efter kommuninvånarnas behov. Stadsbusstrafiken i Strängnäs stad ska utvidgas med en linje som knyter samman centrum, idrottsanläggningarna vid Larslunda, köpcentrum i Solberga med verksamhetsområdena på Gorsingeberget och Biskopskvarn. Det behövs även en omläggning av bussar från Läggesta till Mariefred, Stallarholmen och Åkers styckebruk, för att möjliggöra att de inväntar mindre tågförseningar.

För att nå klimatneutralitet 2040 krävs betydande utökning av produktionen av förnyelsebar el. Det ska vara självklart att alla kommunala verksamheter har solceller och lagring för att minska sin nettokonsumtion av el.

Mark- och exploateringsenheten och näringslivsenheten ska vid etableringar informera och om aktuellt teckna avtal avseende energieffektivitet och elproduktion. 

Teknik- och fritidsnämnden

Nämndens anläggningar ska med egen elproduktion och investeringar i energieffektivitet nå nära noll nettoförbrukning. 

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Nämnden ska i planarbete möjliggöra elproduktion och lagring inom alla detaljplaner.

Tillsyn och rådgivning gällande energieffektivitet ska öka till små och medelstora företag.

Ett så aktivt, tryggt och hälsosamt liv som möjligt för alla invånare oavsett individuella förutsättningar samt att det finns ett kultur- och fritidsutbud som gynnar demokrati och folkhälsa.

Kulturnämnden

Att uppleva eller delta i kulturaktiviteter är nyttigt för folkhälsan. Det ökar också känslan av gemenskap och bygger trygghet. Nämnden ska jobba med aktiviteter som når alla åldersgrupper där alla kommuninvånare kan delta utifrån sina egna förutsättningar.

Att nå personer som är ofrivilligt ensamma och inaktiva ska vara en prioritet under planperioden.

Socialnämnden

Målet omfattar en betydande del av nämndens grundläggande verksamhet inom omsorgen. Nämnden ska arbeta nära barn- och utbildningsnämnden, kommunstyrelsen och kulturnämnden i att stötta unga vuxna som inte gått vidare till studier eller arbete.

För de personer som bor i särskilt boende och gruppboenden eller får hemtjänst så är nämndens personal avgörande för att skapa ett aktivt, tryggt och hälsosamt liv. Möjlighet till utevistelse och dagverksamhet är här viktiga delar, liksom stöd och avlastning för anhöriga som vårdar en anhörig med demenssjukdom.

Våld i nära relation samt hedersrelaterad våld och förtryck finns i alla samhällsklasser, oavsett kön, religion, nationalitet, sexuell läggning. En nära relation kan vara granne/vän, maka/make, syskon, förälder/barn, kollega/brukare. Nämnden har ett ansvar att ge hjälp och stöd till både den utsatte och förövaren när det är våld i nära relationer. Genom att utbilda och ha rutiner för att uppmärksamma och våga ställa frågan om personen är utsatt eller utsätter någon för våld i nära relation 

Nämnden ska arbeta med god arbetsmiljö och arbetsförutsättningar som gör att det går att rekrytera personal som stannar i kommunens verksamhet och utvecklas. Det ska finnas tid för personalen att stötta omsorgsmottagare i aktiviteter som bygger ett hälsosamt liv.

Som en del i att skapa hållbara moderna och effektiva arbetsplatser ska nämndens under planperioden flexibelt införa kortare veckoarbetstid med bibehållen lön. Kortare arbetsdagar eller färre arbetsdagar per vecka kan användas beroende på den enskilda anställda och verksamhetens förutsättningar.

Teknik- och fritidsnämnden

Nämnden ska säkerställa att det finns lokaler, utrustning, utrymme och möjligheter för de föreningar som skapar aktiviteter för kommuninvånarna.

Inom nämndens operativa verksamhet tilldelas utökade resurser för handledning och lön för att det ska gå att skapa anpassade tjänster för att anställa kommuninvånare som står långt ifrån arbetsmarknaden. 

I invånarnas vardag finns saker som medför ett hinder. Det kan exempelvis vara en för hög trottoarkant eller en skylt som inte går att läsa för den som ser dåligt. Den typ av hinder som snabbt kan åtgärdas utan större investeringar eller insats ska åtgärdas direkt. Nämnden ska under perioden aktivt bjuda in invånarna att påpeka hinder och därefter åtgärda dem.

Alla medarbetare får förutsättningar att vara med och utveckla vår kommun 

Kommunstyrelsen

Som anställande nämnd i enförvaltningsmodellen så har kommunstyrelsen det övergripande ansvaret för medarbetarna.

Arbetet med att jobba som en sammanhållen kommun ska fortsätta. Att olika kontor och bolagen jobbar tillsammans är en förutsättning för att medarbetare inom en verksamhet ska kunna stötta och delta i arbetet med att utveckla en annan verksamhet.

Chefer inom verksamheten har ett nyckeluppdrag i att fånga upp anställdas synpunkter och kanalisera dem inom organisationen. Att det finns en organisation där medarbetarna har en reell möjlighet att lämna synpunkter och delta i utveckling är en avgörande framgångsfaktor i både digitalisering och klimatomställning. Att cheferna har tid och ett lämpligt antal personer inom sitt ansvarsområde är då en förutsättning.

Det är ett företagsklimat som stärker den lokala arbetsmarknaden

Kommunstyrelsen

Företagen skapar lokala arbetstillfällen, vilket gynnar vardagspusslet för kommuninvånare men också minskar behovet av pendling. För en kommun är det en styrka att ha en bredd på de företag som är etablerade i kommunen, olika branscher och olika storlek. Kommunen ska prioritera de verksamheter som skapar flest lokala arbetstillfällen i förhållande till markbehov. Enstaka stora företag där många jobbar, eller en stor andel av företag i samma bransch, skapar mindre stabilitet vid konjunktursvängningar. 

Kommunkoncernen ska ha en positiv syn på etablering av verksamheter men också ge tydliga besked om under vilka förutsättningar etablering kan ske, exempelvis genom planarbetet.

Det ska vara lätt att få kontakt med Strängnäs kommun och vid behov få hjälp att hitta rätt kontaktperson. Aktiv kompetensutveckling och digitalt stöd ska resultera i att korrekta och tydliga svar från en effektiv intern process lämnas till företag som vill etablera, utöka eller fortsätta verksamhet i kommunen.

Kommunen ska med strategiskt markinköp och markinnehav motverka att enskilda markägare får orimligt stor påverkan på kommunens utveckling. 

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Kommunen måste återta initiativet avseende planläggning av städer och verksamhetsområden. Det är inte exploatörers intressen som ska styra utvecklingen av kommunens bostadsområden och verksamhetsområden. En hållbar utveckling kommer att kräva modiga beslut.

Bevarande och utveckling både av biologisk mångfald, naturområden för rekreation samt äldre kulturmiljöer är viktiga delar i en levande och hållbar kommun, som Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har ansvar för och bör prioritera.

För klimatomställningen är det även viktigt att stötta människor som vill leva hållbart och odla sin egen mat, till exempel genom planläggning av en ekoby i kommunen.

Genom tillsyn och arbete mot brottslighet ska företag i Strängnäs kommun känna stöd från kommunen. Samarbete med kommuner i Mälardalen är en förutsättning för att skapa en marknad där lokala företag inte utsätts för osund konkurrens från andra företag som inte följer lagar och regler.

Kommunens bolag är verktyg för ökad välfärd och hållbarhetsarbete

Kommunstyrelsen

Strängnäs kommuns bolagskoncern ska arbeta nära förvaltningen så att de behov som finns effektivt kan lösas. 

Kommunens bolag ska vara i framkant med hållbarhetsarbete och driva utvecklingen inom kommunkoncernen. Kommunstyrelsen ska genom ägardialog och ägardirektiv säkerställa att hållbarhetsarbetet går framåt.

Takten i utbyggnad av vatten och avlopp samt reinvestering i befintligt avloppsnät för att minska påverkan vid skyfall ska öka. En reservvattentäkt som inte är beroende av Mälaren ska anordnas och skyddas.

SEVAB ska ge utdelning till kommunen.

Socialnämnden

Nämndens verksamhet ska i huvudsak bedrivas i fastighetsbolagets lokaler. Samarbetet mellan fastighetsbolaget som ägare och nämnden som verksamhetsutövare ska fortsätta att utvecklas under planperioden, avseende drift, underhåll och energieffektivitet men även för projektering och nyproduktion.

Ett eget hem är en mänsklig rättighet och en förutsättning att få ett socialt och produktivt liv istället för oron att hitta en plats att sova för natten. För att motverka hemlöshet och undvika vräkning av barnfamiljer så ska nämnden arbeta nära bostadsbolaget. Nämnden och bolaget ska även samarbeta för att etablera åtgärder mot akut hemlöshet, såsom ett härbärge eller motsvarande.  Socialnämnden ska satsa på “Bostad först” för att alla ska få en möjlighet till eget boende och ha en egen nyckel för att kunna låsa sin dörr.

Ekonomin är stabil och lägger grunden för en bra välfärd oavsett konjunktur

Alla nämnder

En välfungerande budgetprocess och en ekonomi som kan hantera oväntade förändringar är en del av en stabil verksamhet. Kommunens ekonomi ska styras så att verksamheten kan hållas stabil över konjunktursvängningar. Detta förutsätter en välfinansierad kommun där skattenivån inte ligger i underkant av behovet. 

I högkonjunktur ska resultaten vara så goda att det går att avsätta medel för att hantera perioder med lägre resultat. I lågkonjunktur ska verksamheten gå före det ekonomiska resultatet med målsättningen att ha en stabil verksamhet. På lång sikt ska resultatnivån i medel uppgå till 2 %.

Agenda 2030 genomsyrar allt arbete och alla beslut

Alla nämnder

En kommun påverkas av regionala eller nationella beslut och händelser men har ändå stora möjligheter att med lokala investeringar i klimatomställningen och med insatser för kommuninvånarna styra sin situation och lämna ett bidrag till ett mer hållbart samhälle.

Ett hållbart samhälle är ett bra samhälle. Att de tre dimensionerna av hållbarhet, miljömässig, social och ekonomisk, alltid analyseras och behandlas innan beslut ger en långsiktig stabilitet. De övriga målen är egentligen specificeringar av Agenda 2030.

Ekonomisk plan 2025-2027

Vänsterpartiets förslag till kommunens driftsbudget 2025-2027

Driftsbudgeten grund är en verksamhet som i huvudsak inte ska behöva genomföra besparingsåtgärder under perioden. Att arbeta med effektiviseringar och inför nyrekrytering kritiskt granska behov är däremot förväntat.

Inom flertalet sakområden görs prioriteringar med syftet att leverera en högre kvalitet än jämförbara kommuner.

Budgeten läggs med ett resultatmål mellan 1,4-2,2 % beroende på hur stor del av budgeterad skattereserv som behöver användas.

Skattesatsen föreslås oförändrad för 2025. Kommande års planering innehåller en skatteökning med 80 öre fördelat som 20 + 60 öre.

Nämnd (miljontals kronor) Budget 2025 Plan 2026 Plan 2027 Kommunstyrelsens förslag

Budget 2025

Kommunfullmäktige −8,6 −10,6 −8,6 −8,4
Kommunstyrelsen −224,6 −229,2 −239,2 −221,7
Teknik- och fritidsnämnden −186,8 −190,4 −203,2 −188,2
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden −42,2 −42,8 −44,2 −38,7
Kulturnämnden −65,6 −66,5 −68,6 −64,9
Socialnämnden −962,7 −985,9 −1 011,8 −962,0
Barn- och utbildningsnämnden −1 212,0 −1 216,7 −1 227,1 −1 196,0
Summa nämnder och styrelser −2 702,5 −2 742,1 −2 802,8 −2 680,0
Resultat enligt god ekonomisk hushållning 33,9 41,0 44,2 Hela planperioden
Resultatmål 1,2% 1,4% 1,4% 1,4%
Om skattereserv inte används 1,9% 2,3% 2,3% 2,2%
Swedish krona money finance strategy solution puzzle

Kommunfullmäktige

Fullmäktige har inget besparingskrav under perioden. Budgetmedel ska även avsättas för allmänna val och åtgärder för att öka valdeltagandet.

Budgetram (Mkr) Budget 2025 Plan 2026 Plan 2027
Kommunfullmäktige 8,7 10,7 8,7
varav
Ingen besparing 0,1 0,1 0,1
Allmänna val 0,0 2,0 0,0

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen ska arbeta med effektiviseringar i den löpande verksamheten. Konsultstöd ska användas i mindre omfattning.

Kollektivtrafiken ska utökas med främst fler stadsbusslinjer i Strängnäs och Mariefred-Läggesta-Åker, samt pendlingsbussar som knyter befolkningscentra till tågstationerna. I slutet på perioden ska avgiftsfri kollektivtrafik införas.

För att underlätta övergången till en mer samlad kommunal verksamhet i det om- och utbyggda kommunhuset avsätts extra medel för personalbefrämjande åtgärder under perioden.

Förslaget till rambudget för kommunen  innehåller inte horisontella medel utan resurser för samordnat arbete för barn och unga samt för klimatomställning läggs i budgeten.

Budgetram (Mkr) Budget 2025 Plan 2026 Plan 2027
Kommunstyrelsen 225 229 239
varav
Utökad kollektivtrafik 5,0 7,0 7,0
Avgiftsfri kollektivtrafik 0,0 0,0 6,0
Personalbefrämjande åtgärder 3,0 3,0 3,5
Insatser för barn och unga 1,0 1,0 1,0
Klimatomställning 2,0 2,0 2,0

Teknik- och fritidsnämnden

Teknik- och fritidsnämnden har en kostnadsnivå som bygger på redan gjorda prioriteringar. Dessa kvarstår men arbete med effektivisering ska ske under perioden. Förslaget till rambudget för kommunen  innehåller inte horisontella medel utan resurser för samordnat arbete för barn och unga läggs i budgeten.

Måltidsservice får medel för att jobba med utveckling av måltiden och måltidssituationen.

Nämnden ska inom sin operativa verksamhet möjliggöra praktikplatser och anpassade arbetsplatser för personer som står långt från arbetsmarknaden, samt arbeta med att åtgärda hinder på allmän plats.

Under perioden ska kommunen ta över de statliga vägarna genom Mariefred och Stallarholmen (exkl bron).

Budgetram (Mkr) Budget 2025 Plan 2026 Plan 2027
Teknik- och fritidsnämnden 187 190 203
varav
Utveckling av måltider för barn och äldre 0,5 0,5 0,5
Anpassade arbetsplatser 1,8 1,8 1,8
Enkelt avhjälpta hinder 0,3 0,3 0,3
Ramtillskott 9,0 7,0 6,0
Insatser för barn och unga 1,0 1,0 1,0
Övertagande statlig väg 0,0 3,0 3,0

 

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Inga besparingskrav ligger på nämnden under planperioden.

Nämnden tillförs medel för att öka tillsynen av lantbruk, hästgårdar och enskilda avlopp som påverkar sjöar och större vattendrag. Tillsynen över förorenade områden gällande undersökning av föroreningsnivå och ansvarsutredningar ska öka under perioden. För att underlätta för företag i kommunen att minska sin energiförbrukning ska tillsyn och informationsspridning öka.

Övergripande planering och strategiarbete tillförs medel, särskilt avseende  uppdaterat underlag för översiktsplanen (ex. grönplan och trafikstrategi) samt för en genomgång av äldre detaljplaners överensstämmelse med översiktplanen och anpassning för förändrat klimat och ny lagstiftning.

Budgetram (Mkr) Budget 2025 Plan 2026 Plan 2027
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 42 43 44
varav
Tillsyn gällande vattenkvalitet 0,7 0,7 0,7
Förorenade områden 0,4 0,4 0,4
Information och tillsyn (energi) 0,6 0,6 0,6
Strategiskt arbete 1,8 1,8 1,8
Ramtillskott 0,3 0,3 0,3

Kulturnämnden

Inga besparingskrav läggs på nämnden under perioden. Förslaget till rambudget för kommunen  innehåller inte horisontella medel utan resurser för samordnat arbete för barn och unga läggs i budgeten.

Bibliotekets verksamhet ska utökas. Kulturskolan ska minska sina avgifter och köer. Fritidsgården i Stallarholmen ska öppna igen. Fritidsgårdarna i kommundelarna ska ha öppet minst några dagar per vecka under sommaren. Strängnäs fritidsgård ska ha öppet normala tider även under sommaren.

Budgetram (Mkr) Budget 2025 Plan 2026 Plan 2027
Kulturnämnden 66 66 69
varav
Socialbibliotekarie 0,6 0,6 0,6
Barnbibliotekarie 0,6 0,6 0,6
Kulturskolan (avgifter och köer) 0,8 0,8 0,8
Fritidsgård i alla kommundelar, även sommar 3,4 3,4 3,4
Ramtillskott 0,4 0,4 0,4
Insatser för barn och unga 3,0 3,0 3,0

Socialnämnden

Nämnden tillförs resurser för generell och riktad kvalitetshöjning.Förslaget till rambudget för kommunen  innehåller inte horisontella medel utan resurser för samordnat arbete för barn och unga läggs i budgeten.

Nämnden ska öka takt och omfattning på verksamhetsutveckling och kompetensutveckling, särskilt inriktat mot funktionsnedsättningar och inom myndighetsarbetet inriktat mot digitala verktyg och AI som handläggningsstöd.

Budgetram (Mkr) Budget 2025 Plan 2026 Plan 2027
Socialnämnden 963 986 1012
varav
Mer personal i omsorgen 11,0 12,0 13,0
Verksamhetsutveckling 0,5 0,5 0,5
Utökad kompetensutveckling 4,5 5,0 5,0
Arbetsmarknadsåtgärder 5,5 5,5 5,5
Lönesatsning 4,4 8,0 8,0
Ramtillskott 9,5 9,6 9,8
Insatser för barn och unga 2,0 2,0 2,0

Barn- och utbildningsnämnden

Skolorna i kommunen behöver utökade resurser för att ge alla barn möjlighet att nå sin högsta nivå. Det innebär extra resurser för barn med behov av särskilt stöd, en utökad socioekonomisk kompensation samt ett generellt tillskott. 

Förslaget till rambudget för kommunen  innehåller inte horisontella medel utan resurser för samordnat arbete för barn och unga utanför skolans egen verksamhet läggs i budgeten.

Budgetram (Mkr) Budget 2025 Plan 2026 Plan 2027
Barn- och utbildningsnämnden 1212 1217 1227
varav
Elever med behov av särskilt stöd 9,0 9,6 9,9
Ökad socioekonomisk kompensation 30,0 32,0 34,0
Utökad kompetensutveckling 4,0 4,0 4,0
Ramtillskott 45,8 36,9 25,1
Insatser för barn och unga 2,0 2,0 2,0

Investeringar och finansiering

Kommunen ska förutom de planerade investeringarna genomföra utökade investeringar i klimatomställning, exempelvis solceller, laddstationer, energieffektivisering, cykelbanor och kollektivtrafik.

Nämnd (miljontals kronor)
Budget 2025 Plan 2026 Plan 2027
Kommunen −147,5 −148,6 −127,6
Kommunstyrelsen −32,2 −28,3 −19,6
Basnivå −10,0 −10,7 −11,4
Strategiska investeringar −22,2 −17,6 −8,3
Teknik- och fritidsnämnden −46,4 −42,7 −44,5
Basnivå −38,4 −40,2 −41,9
Inventarier verksamhetsfastigheter −8,0 −2,6 −2,6
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden −1,0 −1,1 −1,1
Basnivå −1,0 −1,1 −1,1
Kulturnämnden −2,1 −2,2 −2,3
Basnivå −2,1 −2,2 −2,3
Socialnämnden −5,6 −5,4 −5,7
Basnivå −5,2 −5,4 −5,7
Inventarier verksamhetsfastigheter −0,4 0,0 0,0
Barn- och utbildningsnämnden −12,4 −28,2 −25,0
Basnivå −11,4 −11,9 −12,5
Inventarier verksamhetsfastigheter −1,0 −16,2 −12,5
Kommunövergripande (KS) −47,7 −40,7 −29,5
Basnivå −9,5 −9,5 −9,5
Inventarier verksamhetsfastigheter −8,2 −6,2 0,0
Strategiska fastighetsförvärv −5,0 −5,0 −5,0
Klimatomställning −25,0 −20,0 −15,0

 

Kopiera länk