Debatt – LOV var ett ineffektivt marknadsexperiment, nu är det över
Publicerad i Eskilstuna kuriren/Strengnäs tidning den 9 mars 2022 (webtidning)
Moderat välfärdspolitik när den är som bäst, skriver tre ledande moderater på debattsidan den 1 mars. Många år efter att de tillsammans med övriga borgerliga partier drev igenom marknadsexperimentet LOV så har de nu insett samma sak som vi tagit upp i varje budgetdebatt och i en handfull interpellationer och motioner. LOV är ineffektivt sett till personalplanering och logistik, driver administrativa kostnader och tillför ingen kvalitet. Det är ett ideologiskt drivet experiment, som nu tar slut. Moderat välfärdspolitik när den är som sämst blir nu rimlig.
Mellan 2015 och 2021 har 8 bolag varit aktiva på hemtjänstmarknaden i Strängnäs. Det är bara tre som är kvar. Fem bolag har alltså äldre och personer med funktionsnedsättning valt att utföra hemtjänst åt dem de senaste åren, men bolagen har av olika skäl lagt ned eller tvingats lägga ned verksamheten. Det är inte stabilitet och kvalitet.
Det bolag som i november 2021 anställde knappt hälften av de 70 personer som då hade fast anställning inom den privata delen av LOV har inte ett enda år sedan 2016 nått upp till avtalskravet på 65 % utbildade undersköterskor. Moderaterna skriver att de privata bolagen sänker kostnaderna genom effektivare administration. Alla vet att kostnaderna för hemtjänst ligger i lönerna för personal som jobbar med utförandet, inte i administrationen.
LOV har kostat miljoner i administration och ineffektivitet som hade kunnat användas inom den hemtjänst som innan LOV var effektiv och liksom nu levererade bra hemtjänst. Valfriheten för den tredjedel som tyckt de haft skäl och underlag att välja utförare har bekostats av kvalitetsnivån för alla.
En sak moderaterna skriver håller vi med om, utöver avskaffandet av LOV. “Hårt arbetande människor ska på sin ålders höst få vara i fred och koncentrera sig på att kräva kvalitet”. Kommunen levererar bra hemtjänst och med helt egen regi blir förutsättningarna för kvalitets- och kompetensutveckling bättre.
Äldre och personer med funktionsnedsättning ska kunna lita på att de möts av kompetent personal som hinner med sitt jobb. Det säkerställs bäst genom att hemtjänsten åter blir kommunal och att pengarna för bemanning sätts på en högre nivå. Då kan budgeten hållas och kvaliteten lyftas. Hemtjänsten ska vara effektiv och bra, inte billig.
Merja Kylmämaa, Socialnämnden
David Aronsson, Kommunstyrelsen
Vänsterpartiet Strängnäs