Debatt: Grunden för hemtjänstens problem
I helgen skickade Vänsterpartiet Strängnäs in en interpellation. Det är en start på ett politiskt arbete att granska och synliggöra de negativa effekter på hemtjänsten som kommer från LOV-systemet (Lagen om valfrihetssystem, det vill säga valbara privata utförare av hemtjänst).
Detta är en debattartikel som publicerades i Mariefreds tidning/Måsen den 9 februari.
Den fanns även i en kortare version i Strängnäs tidning.
Vill du läsa en lite mer djupdykning i ämnet så har vi ett inlägg för det här på sidan.
Vi har länge varit skeptiska till LOV, vi vill inte ha vinstdrivande företag som utförare inom omsorgen. Efter ett besök av personal från hemtjänsten, där vi fick diskutera de problem som nedskärningar medför och de svårigheter som finns att möta besparingskraven, blev vi om något ännu mer skeptiska.
I Socialnämndens LOV-granskning för 2018 konstaterades att alla krav uppfylldes trots att det var en rad möjliga avvikelser i granskningen, andelen undersköterskor var ett exempel på en väldigt tydlig avvikelse.
Det finns ett uttalat krav i LOV-underlaget om att det ska vara minst 65 % undersköterskor (eller utbildade i pedagogik, behandlingsarbete eller liknande) av personalen anställda längre än 3 månader. Detta uppfylldes inte för tre av de privata utförarna, den som låg lägst hade bara 30% sådan personal. Ändå är nämndens slutsats att kraven uppfylls. Nämnden valde även detta år att titta på andelen undersköterskor hos alla utförare i klump, det vill säga både flera olika privata utförare liksom kommunen tillsammans. Utan att räkna med kommunen så är 2018 det första året som de privata utförarna tillsammans underskrider 65 %, en siffra som de senaste fyra åren gradvis har sjunkit till förra årets 56 %. Den kommunala hemtjänsten har än så länge kunnat rekrytera undersköterskor och låg på 75 %.
Det vi vill få underlag till och visa med vår interpellation och i det fortsatta arbetet är hur mycket av hemtjänstens ekonomiska problem som kommer från LOV-systemet. Vi ser hur orimlig jämförelsen mellan privata och kommunala verksamheter blir om förutsättningarna blir alltför olika, till exempel genom tilläggstjänster, speciellt när det finns indikationer på att alla utförare inte följer uppsatta regler.
Det är oacceptabelt om personalen inom den kommunala hemtjänsten pressas in i sjukdom av orimliga arbetsvillkor och hårda besparingskrav samtidigt som systemet gynnar de privata utförarna. Socialnämnden behöver ta sitt ansvar och styra upp eller helst avsluta LOV.
Socialdemokraternas och Moderaternas skär i år ned socialnämndens verksamheter, det börjar inom hemtjänsten nu. Det var bara Vänsterpartiet som föreslog en budget för Socialnämnden med satsningar för minskad sjukfrånvaro och mer kvalitet, övrig opposition stödde också nedskärningar. När nu moderater, sverigedemokrater och kristdemokrater i Riksdagen röstat igenom en budget som sänker intäkterna till kommunerna så behöver vi ta bort ideologiskt drivna ineffektiva system som LOV.
Personalen och kvalitén för brukarna är viktigare än att göra hemtjänsten till en marknad för vinstdrivande företag.
David Aronsson Tanja Henriksson Gunnar Bjälkebring
Gruppledare Ledamot socialnämnden Ersättare fullmäktige