Fullmäktige

Motion: Valfrihet på riktigt – “Mina timmar” istället för LOV

Det är viktigt med valfrihet. Valfrihet kan göra att en person får kontroll över sitt liv och det ökar livsglädjen, i teorin. Att valfrihet införs när det inte behövs, tvingande att göra ett val för att andra får nytta av det, är inte vad vi menar med valfrihet.

Lagen om valfrihetssystem (LOV) är ett sätt att göra en marknad av de äldres behov, att låta vinstdrivande företag tjäna pengar. Det tvingar de äldre att välja något som i princip ingen har efterfrågat. LOV är en politisk konstruktion, utifrån hur många som valt LOV i Strängnäs sedan införandet så är det ju inte ens så att Alliansens egna väljare vill ha det. I januari 2014 hade 46 personer av totalt 428 med hemtjänst valt privat utförare.

Vi vill att riktig valfrihet införs. Valfriheten att i större utsträckning få välja vilken hjälp man får. Om det just den här dagen känns mycket viktigare med en promenad än att få det städat så ska det vara möjligt att välja det. Likaså borde det vara möjligt att få hjälp med saker som tar lite längre tid än vad som är tilldelat, då måste man kunna välja att spara timmar.

Det system vi föreslår innebär ju förstås en fördel för de som själva kan och vill välja, liksom alla valfrihetssystem. LOV kostar, resurser som istället kan läggas på att ge hemtjänsten tid att på ett stödjande sätt hjälpa de som ska göra valet.

“Mina timmar” är ett koncept som i olika former finns i fler kommuner, namnet kommer från Norrköping.

Vi yrkar att:

  1. Fullmäktige tar beslut om att upphöra med valfrihetssystem enligt LOV
  2. Socialnämnden får i uppdrag att införa ett system där brukarna kan utnyttja sina timmar mer flexibelt.


David Aronsson                                      Tanja Henriksson

Vänsterpartiet                                         Vänsterpartiet

Kopiera länk