Bättre målstyrning
Detta är vad jag sa i KF den 26 april 2011 angående Årsredovisning för 2010. Det kan bli lite kryptiskt om man inte läst årsredovisningen.
KF § 8
När jag läser 8:29 där uppföljningen av ägardirektiven står så ser fastigheterna ut som en konstant huvudvärk. Verksamheterna har problem med att lokalkostnaderna är för höga och fastighetsbolaget har enligt redovisningen problem med att hyreshöjningar uteblivit.
Om vi hamnar i en situation där pressen på lägre hyror underminerar ägardirektivet kring underhåll och värdesäkring över tid så knaprar vi på grenen vi sitter på.
Jag vet ju att vi i opposition tillsammans med Socialdemokraterna kritiserade de borgerliga majoriteterna för att ha svältfött kommunen så att bland annat ett underhållsberg byggts upp i fastighetsbeståndet. Det är nu upp till sittande majoriteten, med Socialdemokraterna, att se till att fastighetsbolaget klarar att underhålla och vårda fastigheterna på ett sådant sätt att inte nästa majoritet också får ta över en underhållsskuld.
Sen tänkte jag kommentera enskilda mål i korthet, så det blir lite tvära kast. Förhoppningsvis tar någon med sig något av det.
På sid 8:31 mål 1.7 kan man läsa att att det inte finns statistik över elanvändningen, så målet inte kan utvärderas. Vi har ju ett kommunalt elbolag, kan man inte få underlag från dem angående hur deras elförsäljning till kunder i kommunen har ändrats (exklusive kundflyttar). Då kunde man ju få underlag för delar av måluppföljningen, annars har målet ingen funktion.
På sidan efter finns mål 6.2 och 6.3… angående kommunen som arbetsgivare och diskriminering, mål som i alla fall jag tycker är rätt relevanta. Mätning har inte utförts, varför? Jag har ett minne av att kommunen har ett enkätverktyg? Hade ju inte varit svårt skicka ut dessa frågor.
Jens (Persson, KS ordf.) berömmer med viss rätt majoriteten [dvs sig själv] för att de har fått ordning på ekonomin.
Hur kommer det sig då att KS så grovt bommat målet om minskning av inköpskostnader? Minskningen på 4% har blivit en ökning med 8%. Är målet relevant om det kommer i andra hand i jämförelse med verksamhetsbehov? Det gäller alltså mål 6.6 på sid 8:32.
Enligt mål 2.7 på barn och utbildningsnämnden (sid 8:34) så ska resultaten på nationella prov vara bättre än riksgenomsnitt. Där står att målet är uppnått för årskurs 9. Det är ju en sanning med modifikation, för matematik var Strängnäs sämre än rikssnittet (i alla fall enligt vad jag såg på skolverkets sida). Statistiken för årskurs 3 och 5 har kommit nu och för årskurs 3 klarades målet men inte för årskurs 5. Så jag antar att det nu finns en plan för hur målet ska uppnås.
Spontant känns det som att det inom Kulturnämnden och Socialnämndens områden är så att kostnader motsvarar verksamhet. Att dessa två nämnder har mål som säger att de ska hålla nere kostnaderna (mål 6.1 på båda nämnderna) känns lika udda som redovisad måluppföljning. Kulturnämndens skulle lika gärna kunna läsas… ”Vi satsar inte lika mycket på kultur per innevånare som andra kommuner”. Socialnämndens förklaras väl av taskig bemanning, utebliven driftsättning av gruppboenden och mindre verksamhet än budgeterat inom en rad områden.
Målen redovisar inte effektivitet (vilket de iofs enligt målformuleringen inte heller ska göra) utan de visar utebliven verksamhet. Själv tycker jag som sagt att det är rätt udda.
Sen har jag bara ett litet påpekande om ett skrivfel. På sid 8:16 ovanför fig 2 så har det blivit fel i texten kring långtidssjukfrånvaron. Det ska ju inte stå bara procent utan vad det är procent av, som det gör i målredovisningen.
Man kan ju inte direkt yrka att målen ska bli bättre och uppföljning och målstyrning skarpare… så jag yrkar bifall till KS förslag till beslut.
[Kanske ska kommentera varför jag som oppostitionspolitiker bifaller KS förslag att avsätta medel från 2010 för fortsatt satsning 2011, för t.ex. den försenade ungdomssatsningen, och att godkänna årsredovisningen. Omfördelningen av pengar ser bra ut och årsredovisningen är vad jag kan bedöma ganska korrekt och bättre än tidigare år. Därför såg jag det som värt att yrka bifall]
David Aronsson
Gruppledare KF