Kommentarer och uttalanden

Avgifter ska fastställas på fullständigt underlag

Detta är vad jag (David Aronsson) sa på fullmäktige den 31 januari 2011. Jag var dock inte riktigt varm i kläderna så framförandet blev rätt avvikande från hur det framställs nedan. Budskapet och viktiga meningar är dock de samma

KF 8 Fastställande av taxor för konstgräsplanen
(Läs beslutsunderlaget här)

Jag är lite smått förvånad över att detta ärende är uppe i KF. I åtminstone det föreslagna nya reglementet kan man läsa att nämnden får ”fastställa taxor inom verksamhetsområdet som avser service till allmänheten av frivillig karaktär”… vilket fotbollsträning är för de flesta. Men nu när det ändå är här så har jag lite synpunkter.

Jag kan hålla med om att det är skäligt att ta ut högre avgift under vintern, men att jämföra med andra kommuner när man sätter taxan är fel.
Strängnäs har avgifter som i en del fall har rätt tveksam grund och som inte direkt är kända för att vara låga.

Om vi ska ta beslut om avgifter som antingen begränsar ungdomars möjligheter att träna vintertid eller som medför en stor subventionering av en enskild idrott så vill jag ha bättre underlag än ”vid en jämförelse med andra kommuner”. Även om det inte går att säga exakt så förutsätter jag att man kan beräkna snöröjningskostnaderna relativt bra (i alla fall lika bra som för vägarna). Jag tycker inte att det räcker att säga ”under vinterperioden då kostnaderna för att hålla igång planen ökar avsevärt…”

Sen vill jag veta varför man helt plötsligt inför timbaserad avgift istället för per träning eller match som det är sommartid.

Jag yrkar återremiss med följande motivering:
Underlaget till varför de förslagna avgifterna ska ligga på den just den nivån saknas i princip helt, liksom varför förslaget baseras på timavgift och inte aktivitetsavgift. Avgifter bör vara baserade på kommunens kostnader och acceptabel subventioneringsgrad, inte på vad andra kommuner har för nivå på sina avgifter.

David Aronsson
Vänsterpartiet

Kopiera länk