Kommentarer och uttalanden

De kommunala bolagen ska vara samhällsnyttiga

Framfört av Vänsterpartiet Strängnäs vid kommunfullmäktige 26/4

KF §11 – Gällande ägardirektiv för de kommunala bolagen (Sevab, Strängnäs fastighet/bostad)

Syftet med kommunala bolag av denna typ är att de ska vara till direkt nytta för boende, kommunförvaltning eller företag i kommunen.

Boende i kommunen ska kunna vända sig till SEVAB och kunna lita på att elförsörjning, VA och bredband levereras med god tillgänglighet och hög kvalitet. Socialförvaltningen ska kunna stödja sig på Strängnäs bostad vad det gäller tillgänglighet på tillfälligt eller permanent boende vid akuta problem.

Det finns väl med i direktiven, men inte särskilt tydligt. Det är också intressant att bostadsbolaget kan ge förtur till näringslivet… fast det saknas sådana direktiv för t.ex. mottagande av ensamkommande flyktingbarn, vilket uppenbart skulle ha behövts.

Jag tycker att kraven på SEVAB ska vara just tillgänglighet, hög kvalitet och inte minst effektiv verksamhet och lågt pris till kund. Jag anser att kommunen inte ska kräva avkastning. Detta är samhällsnyttiga funktioner som tyvärr drivs i bolagsform. Det bör inte påverka hur de hanteras.

Däremot finns en del av SEVAB som inte är av samhällsnyttig karaktär… och det är elförsäljningen.

Den är också per definition inte enbart riktad till boende i Strängnäs och Eskilstuna, vilket gör nyttan för boende i Strängnäs helt avgörande av levererad vinst kopplat till ev överpris som betalas av kunderna. Det vill säga nyttan för kommuninnevånarna är vinsten korrigerad för den del av vinsten som tagits in från just kommuninnevånarna.

Jag saknar också restprodukthanteringen i miljöavsnittet. Det borde varit ett förtydligande där, gällande att det inte behöver vara marknadsmässighet som styr…. utan bästa möjliga lösning för miljön.

Likaså saknar jag koldioxidfrågan och SEVABs viktiga lokala roll att bidra till en minskning av koldioxidutsläppen. Det borde varit ett tydligt direktiv.

Sen tycker jag det är fascinerande att det överhuvudtaget är aktuellt för bolagen i kommunen att besluta om ändring av bolagets inriktning,
förvärv av dotterbolag, eller likvidation, mfl saker som står nämnt under ”ägarnas yttrande”. Sådana frågor bör överhuvudtaget inte vara aktuella utan ett tydligt krav på detta från ägarna.

Kopiera länk