Fullmäktige

Motion – Laddstolpar med 43 kW- och 50 kW-laddning i alla tätorter i kommunen

Kommunfullmäktige 27 mars 2023

 

Uppenbara vinster om kommunen väljer att uppgradera laddinfrastrukturen i tätorterna:

-Många kommuninvånare vågar då ta steget att byta till elbil. Dom som redan har elbil kommer att jubla över den ökade möjligheten att ladda inom kommunen.

-Ökande antal turister med elbil kan tryggt välja Strängnäs kommun som resmål. Det betyder fler besökare som både laddar, äter och shoppar i stället för att bara åka förbi.

-Kommunen skapar viktiga förutsättningar för att kunna uppnå vår del av Parisavtalet om Fossilfrihet år 2030.*

Det vi ser skulle behövas i ytterligare kapacitet är

Fyra laddstolpar i Strängnäs innerstad.
Fyra  laddstolpar i Mariefreds innerstad.
Två  laddstolpar i Åkers styckebruks tätort.
Två  laddstolpar i Stallarholmens tätort.

Jag yrkar därför på att 

Kommunstyrelsen får uppdraget att via Strängnäs kommunföretag AB med dotterbolag se till att det i god tid innan nästa års turistsäsong finns ytterligare  laddstolpar med 43 kW- och 50 kW-laddning i tätorterna.

Yvonne Knuutinen

Vänsterpartiet

 

Bakgrund

Bild 1: Bolagsordning Strängnäs Kommunföretag AB

Bild 2: Ägardirektiv Strängnäs Kommunföretag AB

Under 2022 var elbil det vanligaste nybilsköpet i Sverige. Nu finns mer än 450 000 laddbara fordon i Sverige. Men laddinfrastrukturen hänger inte med. I Strängnäs kommuns tätorter finns det endast 2 laddstolpar i Strängnäs. Mariefred, Åker och Stallarholmens tätorter saknar helt publik möjlighet att ladda elbil.

I Biskopskvarn finns ett antal laddstolpar. Men gissningsvis passar många av de som tvingas stanna i Biskopskvarn i flera timmar för att ladda sin elbil, även på att äta där. Det betyder att tätorterna tappar besökare, när man inte samtidigt kan ladda sin elbil.

*I Strängnäs står transporter för ca 60 % av de fossila utsläppen, varav personbilstrafiken ensamt står för drygt 50 %. (se strangnas.se/ Koldioxidbudget 2022). Snabba och kraftfulla åtgärder som underlättar för invånarna att fasa ut användningen av bensin och diesel, är därmed vår enda chans att kunna uppnå vår del av Parisavtalet.  

Kopiera länk