Fullmäktige

Interpellation: Vem tar kostnadsökningen, ägare eller hyresgäster?

Ställd till kommunstyrelsens ordförande

Kommunfullmäktige 24 oktober 2022

Nu flaggar både privata och kommunala bostadsbolag för stora hyreshöjningar. Allmännyttan aviserar i vissa kommuner högre höjningar än de privata bolagen.

Vi är intresserade att veta hur Strängnäs bostad AB kommer att hantera årets och nästa års kostnadsökningar. Kommer hyresgäster i Strängnäs också att drabbas av kraftigt höjda hyror eller har bolaget utrymme  och direktiv att hantera denna höjning långsiktigt?

I ägardirektiven för Strängnäs fastighet AB, som ska speglas i direktiv till dotterbolaget Strängnäs bostad AB, så står det.

“Inom ramen för affärsmässighet med iakttagande av de särskilda regler som gäller för allmännyttiga bostadsföretag ska bolagets verksamhet präglas av ett socialt ansvar för bostadsmarknaden i kommunen.”

Därför har jag följande frågor.

  1. Medger ägardirektiven att bolaget med hänvisning till ett socialt ansvar självt tar en resultatpåverkan att hantera på längre sikt istället för full kostnadstäckning från hyresgästerna?

  2. Vilka direktiv och öppningar avseende hyreshöjningar har majoriteten gett bolaget avseende kostnaderna som inflationen och omvärldsläget medfört?

David Aronsson
Vänsterpartiet Strängnäs

Kopiera länk