Fullmäktige
Solpaneler på tak

Motion – Lokal energisatsning med solceller på alla kommunala tak

Kommunfullmäktige 29 augusti 2022

Lokal energiförsörjning har en enorm potential! 

Framtiden är osäker på många sätt. Det pågår krig i vårt närområde. Europa stryper gasleveranserna från Ryssland och behovet av el är enormt. Dessutom måste kol- och olja fasas ut NU om vi ska kunna klara FN:s mål om högst 1,5 graders temperaturhöjning. 

Redan upplever vi dramatiska effekter av det varmare klimatet med översvämningar, torka, svårsläckta bränder och extrema värmeböljor. Det enda vi kan göra för att bromsa temperaturökningen hos oss och i resten av världen, är att fasa ut allt fossilt bränsle NU. 

Ovanpå detta är det rörliga elpriset i Sverige högre än någonsin. Fakta är att Sverige och resten av Europa behöver producera ofantligt mycket mera ren el. För att klara klimatanpassningen och samtidigt klara det framtida behovet av el.  Vi behöver dessutom snabbt bygga ut laddinfrastrukturen för att klara att ladda alla framtida elbilar. År 2030 ska vi vara helt fossilfria.

Men vi kan säkerställa vårt lokala framtida energibehov, och på kuppen göra Strängnäs mer attraktivt. Om viljan finns.

Det absolut enklaste, billigaste och framför allt snabbaste sättet att skapa mer el lokalt, är genom att installera solceller i stor skala. Överskottsproduktion av el kan sedan omvandlas till exempelvis vätgas, i syfte att jämna ut effekten i nätet över dygnet och över året. På så sätt kan kommunens samlade elproduktion utökas i stor skala.

Därför föreslår Vänsterpartiet att kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsen följande uppdrag: 

  • Att alla kommunala byggnader ska optimeras med solceller på taken. Detta gäller hela det kommunala fastighetsbeståndet; skolorna, förskolorna, särskilda boenden, kommunhuset, hyreshusen och alla övriga kommunala fastigheter. 
  • Att detta ska vara helt genomfört och elproduktionen helt igång senast år 2030.

Att säkerställa det lokala energibehovet förenar klimatnytta med attraktivitet för kommunen, för privatpersoner och för företagen. Vilket både i närtid och på sikt genererar många nya jobb, fler inflyttningar samt ökade skatteintäkter. 

Det finns faktiskt bara fördelar med lokal energisatsning med solceller på alla kommunala tak.

Yvonne Knuutinen             Henrik Sjödahl

Vänsterpartiet

 

Kopiera länk