Fullmäktige

Motion – Låt Strängnäs ta täten i ett vätgasinitiativ runt E20

Det behövs sätt att sänka utsläppen från vägtrafiken. Det behövs också möjligheter att lagra energi från kraftproduktion som inte kan planeras (vind och sol) för att optimera användningen. 

Vätgas är ett sätt att lagra energi och ett framtidsalternativ för fossilfria transporter. I Strängnäs finns ledande solcellsinitiativ och i närområdet finns goda förutsättningar för vindkraft. Även bioeldad kraftvärme kan vara en möjlig källa för grön vätgas när värmedelen inte behövs så mycket.

Elektrifieringskommissionen har med vätgas som en del i sin handlingsplan för att elektrifiera de stora transportlederna, något som E20 får anses vara .

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/12/en-handlingsplan-for-elektrifiering-av-de-mest-trafikerade-vagarna-i-sverige/

Kommunerna och intressenterna i Inlandsbanan AB presenterade nyligen en tanke om att samarbeta om grön vätgas som drivmedel för banan. Där kan inspiration hämtas.

https://inlandsbanan.se/projekt-vatgas-i-inlandet

https://www.dn.se/debatt/rusta-upp-inlandsbanan-for-att-transportera-vatgas/

Mer information om vätgasens potential i omställningen kan ses bland Vattenfalls vätgasprojekt. Där blir också tydligt i flera av projekten att det är  samarbeten med städer/kommuner/regioner och universitet som behövs, för att öka produktionen och utöka infrastrukturen och då skapa grunden för storskalig användning och i förlängningen en omställning som fler invånare och företag kan göra.

https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/vagen-mot-ett-fossilfritt-liv/minska-industrins-koldioxidutslapp/fossilfri-vatgas

Därför föreslår Vänsterpartiet att kommunfullmäktige beslutar att:

Ge kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med SEVAB ta initiativ till ett vätgassamarbete med elproducenter, kommuner/regioner och andra möjliga intressenter såsom universitet i städer utmed E20, gällande infrastruktur och lokal grön vätgasproduktion.

Yvonne Knuutinen  Henrik Sjödahl
David Aronsson   Vian Faili

Vänsterpartiet Strängnäs

Motion till Strängnäs kommunfullmäktige februari 2022

 

Kopiera länk