Övrigt

Det ser i alla fall snyggt ut

En hel del bra men kravet på 2 % överskott i budgeten och ingen skattehöjning (kanske till och med sänkning enligt tidningen) gör att vi inte tror att det går att genomföra det som det skrivs om i majoritetsförklaringen.

Regeringsförklaringen innehåller ofta en hel del konkret information och en relativt pragmatisk framställan av landets/regeringens möjligheter. Detta oavsett vilken färg det varit på regeringen. Den framlagda majoritetsförklaringen i Strängnäs (skulle kunna liknas vid en regeringsförklaring) har dock mer karaktären av önskelista. På pappret ser det bra ut men hur det ska gå att betala för allt som majoriteten tänkt sig återstår att se.

Vänsterpartiet har i sitt budgetförslag för 2011 visat att det går att genomföra en behövlig ökning av personaltätheten inom skola och omsorg omgående. Barn, gamla och den kommunala personalen borde inte behöva vänta längre, det finns inga garantier för att pengar finns 2012.

Ett mer konkret och verklighetsanpassat förslag, som inte gick ut på att klämma in alla partiers olika hjärtefrågor i samma plan, hade varit önskvärt. Med en så “slätstruken politik” (ledaren i ekuriren) så blir majoritetsförklaringen knappt värd pappret den är skriven på (även om “Populistisk”, “Orealistisk”, “Majoritetsklister” kunde varit bättre ordval).

Den politiska organisationen som majoriteten föreslagit lämnar också en del att önska. Visst kan man inte plötsligt göra rätt nödvändiga radikala ändringar (som en 4-nämnds struktur med en stor samhällsbyggnadsnämnd) men att under mandatperioden hävda att diskussionen inte ska tas förrän efter valet och sedan när det har varit val säga att man borde ha diskuterat tidigare för att göra ändringar gör det svårt med förbättringsåtgärder.

Att antalet arvoderade tjänster ökar, att arvoderingen för moderatrådet (även kallat oppositionsråd) samt att arvoderingen även i fortsättningen kommer att ske utifrån riksdagsledamotsarvodena är inget vänsterpartiet ställer upp på. Vi stödde majoritetens förslag till rambudget för KS och KF men vi vill använda pengarna till annat än 2 miljoner i ökade arvoden.

Kopiera länk