Fullmäktige

Varför Kommunstyrelsen inte borde fått ansvarsfrihet

Den 30 april 2019 beviljades Kommunstyrelsen i Strängnäs kommun ansvarsfrihet för sin insats under 2018 av fullmäktige. Vänsterpartiets yrkade på att de inte skulle få det.

Vänsterpartiet anser att medborgarna ska utkräva ansvar av ansvariga politiker. Revisionens kritik ska tas på största allvar samt omedelbart föranleda förbättringar i hur uppdraget utförs.

Revisionsberättelsen för 2018 sidan 1, stycke 5:

… Det är kommunstyrelsen som har arbetsgivaransvaret och vi kan inte se att styrelsen har uppfyllt detta ansvar …

Revisionsberättelsen för 2018 sidan 1, näst sista stycket:

Vi bedömer att kommunstyrelsen inte har bedrivit sin verksamhet på ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredsställande sätt i sin ledande och samordnande roll med avseende på kommunens höga sjukfrånvaro. Vi bedömer vidare att det med anledning av detta uppstått ekonomisk skada och finns risk för att det uppstått verksamhetsmässig skada för kommunen.

Vänsterpartiet anser även att kommunstyrelsen har haft rimlig tid på sig att förbättra sin styrning, då revisionen redan tidigare år gett kommunstyrelsen svidande kritik för bristande ledarskap gällande kommunens höga sjukfrånvaro.

Revisionsberättelsen för 2018, stycke 5:

… I ansvarsprövningen för 2017 ledde detta till att vi såg skäl att föreslå kommunfullmäktige att ge kommunstyrelsen anmärkning för bristande styrning, ledning och kontroll just med avseende på kommunens höga sjukfrånvaro …

Vänsterpartiet anser att medborgarna ska utkräva ansvar av ansvariga politiker och uppmanar samtidigt till en öppen debatt om vad som är att ta ansvar för skattemedlen.

Kopiera länk