Debatt: Besparingar i budgeten är fel riktning

Efter förra veckans budgetdebatt i fullmäktige och sen socialnämndsmöte så är vi fundersamma och oroliga. Den politik som majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna) för har hittills medfört att Strängnäs kommun har en sjukfrånvaro som är bland de högsta i landet.

Den budget som nu har beslutats för 2019 och den ekonomiska plan som ligger för 2020 och 2021 tror vi är ett steg i fel riktning.

Äldreomsorgen är inte i kris, men många delar av den når inte upp till en kvalitetsnivå på medel i Sverige. Enligt kommunerna och landstingens jämförelsedatabas Kolada så kostar äldreomsorgen som helhet heller inte mer pengar än andra liknande kommuner.

Majoriteten beslutade i fullmäktige om en nedskuren budget för socialnämnden. Oavsett fina ord i fullmäktige och tidigare i valrörelsen så stödde samtliga oppositionspartier, utom Vänsterpartiet, majoritetens linje. Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ville till och med skära ytterligare 6 miljoner för att lägga på tidiga insatser i skolan istället. Sverigedemokraterna pratade om hur jobbigt det är och blir för äldreomsorgen, men de tyckte ändå att majoritetens rambudget för socialnämnden var tillräckligt stor.

Nu har Socialnämnden beslutat om hur nedskärningarna ska slå, bland annat 9,4 miljoner på äldreomsorgen, 4,2 miljoner på funktionshinderomsorgen, 4,9 miljoner på arbete och familj, 8 miljoner på myndighet och uppdrag.

Vi ser hur ett brett politisk fält, trots alla fina ord, bidrar till vad som kommer att vara en kvalitetssänkning och en personalsituation som sannolikt stoppar upp varje tendens till minskning av sjukfrånvaron och stärker den ökande trenden för korttidssjukfrånvaro.

När behoven framöver ökar och antalet anställda minskar inom socialnämndens verksamheter så måste kommunen vara färdig med utvecklingsarbete inom kvalitet och effektivitet och verksamheterna måste ha fått en arbetsmiljö som gör att de anställda inte blir sjuka. Strängnäs kommun måste satsa sig ur dagens situation, annars blir vi slukade av det så kallade krokodilgapet.

Att skära ned nu, som majoriteten och högeroppositionen beslutat, är att skära bort möjligheterna till utveckling av organisationen. Det kommer att drabba de som behöver hjälp och omsorg och de anställda som jobbar i verksamheterna.

Vänsterpartiet föreslog en skattehöjning för att kunna satsa på verksamhetsutveckling och arbetsmiljö inom omsorgen och skolan. Det hade varit rätt signal till de anställda och rätt väg framåt.

David Aronsson
Gruppledare i Kommunfullmäktige

Tanja Henriksson
Ledamot i Socialnämnden

Vänsterpartiet Strängnäs

(Denna debattartikel finns även publicerad i Eskilstuna-Kuriren/Strängnäs tidning)

Äldre kvinna som sitter och tittar på en kvinnlig omsorgspersonal som har händerna på kvinnans axlar

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.