Ser S och M medborgarna som en belastning utan kompetens?

Detta är ett lite tekniskt inlägg. Anledningen är att Valnämnden, som igår (onsdag 24 jan 2018) tog beslut om att inte genomföra en folkomröstning med siffrorna 5-4 i votering, är en valteknisk facknämnd. Vi som sitter där behandlar inte sakfrågan, vi tar inte ställning till bakgrunden till ett folkinititiativ mer än att se på att lagarna är uppfyllda, att en omröstning är praktiskt och ekonomiskt genomförbar…. eller så borde det vara.

1 kap. Statsskickets grunder
1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket.
Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse.
Den offentliga makten utövas under lagarna.

– Regeringsformen (en av grundlagarna)

När riksdagen införde folkinitiativ (det vill säga att medborgarna i en kommun kan begära folkomröstning i en fråga) så skrev regeringen så här i den proposition som föregick en större demokratisk reformation av bland annat kommunallagen.Klipp ur proposition om att reformera grundlagen

Folkinitiativet skapar förutsättningar att föra in medborgarna i den politiska processen och erbjuder dem en kanal för direkt påverkan, samtidigt som det sker inom ramen för det representativa systemets beslutsformer. Folkinitiativet bidrar på så sätt till att förena deltagardemokratin med den representativa demokratin.

När då Barn- och utbildningsnämnden går till beslut på ett underlag som beskriver folkomröstning som beslutande och avvisar den med stöd av propositionen för 1977-års kommunallag så har de hamnat helt snett. https://www.ekuriren.se/strangnas/skarp-v-kritik-mot-beslutsunderlag/

När Barn- och utbildningsnämndens ordförande i radion går ut och säger att medborgarna inte ska få avgöra en så här viktig fråga så förolämpar hon inte bara den samlade kompetensen hos de som bor i den här kommunen, hon visar också att hon verkligen inte förstått vad frågan om folkinitiativ gäller.

Jag tycker det är svårt för allmänheten att avgöra en så viktig fråga, säger Maria Antropowa Ehrnfelt (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs.

Ett folkinititativ SKA genomföras om inte två tredjedelar av kommunfullmäktige säger nej, för att frågan som initiativet väckt inte kan beslutas av fullmäktige och därmed inte heller kan ge någon rådgivning. Regeringen var tydliga, riksdagen antog lagändringen utan votering.

Ett folkinitiativ är rådgivande och syftar till att ge medborgarna en röst direkt in i den representativa demokratin, i en fråga tillräckligt många (mer än 10 %) vill påverka i.

Den fråga gällande nedläggningar av skolor som lyfts av folkinitiativet är en kommunal fråga. Att det har en tydlig koppling till kommunal verksamhet och det pågående ärendet om långsiktig ekonomisk planering är tydligt. Så tydligt att valnämndens ledamöter från S och M också tappade bort sig med uttalanden som

”Jag tycker att skollokalsutredningen är välgjord så det behövs ingen folkomröstning”

                                                    – moderat ledamot i Valnämnden

när de egentligen borde menat att säga

”Vi tycker inte att vi behöver råd från folket i den här frågan för vi vet bäst(!!) men vi inser att lagkraven är uppfyllda för en folkomröstning och det finns inga praktiska hinder, så det är klart det ska genomföras en folkomröstning. Det blir också flera gånger billigare och mer praktisk att genomföra nu när det kan samordnas med det allmänna valet”.

                                                – vad en moderat ledamot i Valnämnden egentligen borde sagt.

Vi är tacksamma för den bra och tydliga argumentationen från övriga oppositionen och deras stöd för vårt yrkande om att folkomröstning ska genomföras på valdagen och stödet för att valnämnden anser att fullmäktige ska vänta med beslut i skollokalsfrågan tills folkomröstning är genomförd. Tyvärr pratade vi med en vägg som inte förstått att lagen ändrats (för 7 år sedan).

Socialdemokrater och Moderater   vs   Demokratin, Lagarna och Medborgarna

.                         5                            –                     4

 

Du gillar kanske också...

1 svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.