Två månader kvar…

Det är ungefär två månader till valet. Det märks att det är valrörelse. Tonen är aggressiv och många partier försöker nu samla ihop krafterna för att övertala medborgare att rösta på JUST de. Lagom innan valet brukar olika former av populism att framträda. I de tidigare valen brukade tex folkparitet att föreslå något rasistiskt eller idiotisk.

Valet 2010 lovade moderaterna studentlägenheter. De lägenheter har vi inte sett än. Moderaterna föreslog nu igen studentbostäder. Men jag vill ändå återgå till folkpartiet. Folkpartiet’s budskap idag är ”feminism utan socialism”. Nu har t o m Björklund svarat ja på frågan huruvida han är feminist. Det är givetvis båda roligt och tragiskt att folkpartiet som inte nämnt feminism särskilt mycket under de senaste 4 åren har nu börjat prata om feminism lagom innan valet. Analys behöver inte vara så avancerad. Opinionsläget för Mp och FI ser hyfsad bra ut. Partiet vill nämligen börja locka väljare som har gått till FI och MP. Det är en känd form av populism som utmärker hela folkpartiet. Partiet som föreslår saker, eller som pratar om sakfrågor när de har medvind. Tror folkpartiet. Förut pratade partiet med medborgarskapstest, förbud mot burka. De föreslog det i förhoppning för att värva några potentiella väljare som kan tänka sig att rösta på något annat.

Nu pratar FP om något jättefint, nämligen feminism. Men feminism utan socialism. Partier som FI, MP, och FP vill cementera en idédebatt som innebär att feminism kan placeras utanför socialism. Den här feminism är givetvis liberal. Hur ser den ut egentligen? Individualistiskt, exkluderande, och helt saknar förståelse för strukturer. Det är inte den feminismen som bidrar till arbetarklassens välstånd. Det är ingen feminism som tar de strukturella problemen på allvar. Det är feminism som propagerar för kvotering i bolagsstyrelse. Som om det vore problemet i dagens Sverige. Det behövs en feminism som tar de arbetslösa, utförsäkrade kvinnor på allvar, det behövs en feminism som vill jämställa lönerna.

Ibrahim A. Alkhaffaji
Strängnäs

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.