Öppet brev till Stefan Jakobsson (SD)

Hej Stefan,

Det är synd att debatter i fullmäktige av någon sorts självbehärskning inte kan pågå hur länge som helst. Debatten mellan er i Sverigedemokraterna och alla andra på senaste fullmäktige klargjorde en hel del. För de som eventuellt tvivlat på SDs rötter i den rasistiska 80-talssekten Bevara Sverige Svenskt så blev det plågsamt tydligt. Din partikollegas allt mer irriterade utrop över att svenskar ska gå före gav verkligen vibbar till kanske inte 30-talet men i alla fall till BSS.

Ni pratade om att flyktingmottagandet nått en gräns i Sverige och Strängnäs för att ni tycker att vi inte längre har råd. Att nedskärningar, eller kanske snarare brist på tillräckliga resurser, inom socialnämndens och Barn- och utbildningsnämndens områden skulle kunna kopplas till det ytterst begränsade flyktingmottagande som Strängnäs avtal med Migrationsverket ger upphov till. Det är förstås totalt nonsens men som många påpekade är det också en hemsk jämförelse och verkligen som att jämföra småspik med äpplen. Det finns väldigt många prioriteringar inom kommunen som avgör vilka resurser som läggs på olika ställen. Att jämföra hjälpen till en flykting som flyr för sitt liv med personaltätheten i skolan är avskyvärt, men logiskt om man anser att svenskars människovärde på något sätt är oändligt högre än främlingars.

När fullmäktige då under rätt lång tid debatterat frågan och ni propagerat hårt för att ”det måste finnas en gräns” och vi andra på olika sätt påpekat det orimliga i att säga till en 17-åring som flytt hit att vi tyvärr inte har råd att ta emot honom och att han minsann får fly någon annanstans så sa du en mycket underlig sak. ”De som tagit sig hit ska självklart tas om hand” och att vi ”aldrig någonsin kasta ut någon som tagit sig hit och som får asyl”.

Va?!

Efter en lång debatt där du och din partikollega propagerat för en SD-gräns på säg 20 flyktingar, för att ni anser att svenskar går före, så försvann plötsligt gränsen, eller vad menade du? För när den 21:a flyktingen kommer hit, vad har du tänkt att göra då? Finns det då en ekonomisk SD-gräns eller gäller asylskäl fortfarande?

Det går inte att framstå som snäll och trevlig och samtidigt säga att svenskar går först och att vi inte har råd att hjälpa de som lyckas ta sig hit. Någon gång måste man välja. När den av polisen torterade och våldtagna politiska aktivisten från Egypten står framför dig och ber om hjälp, men SD-gränsen på hur många ni anser att vi har råd att hjälpa är passerad. Vad gör du då? Skickar du tillbaka henne till polisen?

SDs politik är saknar medmänsklighet och solidaritet. Det går inte att gömma sig bakom siffror och felaktiga ekonomiska resonemang. Att som ni begärde debattera flyktingmottagande ur rent ekonomiska termer går inte. Till slut måste man välja om man är främlingsfientlig eller inte, om lärartätheten är värd att indirekt döda (en främling) för eller inte.

För mig är det självklart att Sverige, och Strängnäs, tar emot de människor som flyr hit. Det är skrämmande att du inte ser problemet med att sätta en prislapp på människors liv.

David Aronsson
Vänsterpartiet

Vill ni se debatten så finns alla fullmäktigesammanträden som websändningar här http://strangnas.webcasterplay.net/

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.