Barnfattigdomen – ett växande problem i Strängnäs kommun?

I Sverige är julen framför allt barnens helg. Men inte för alla barn. Många ensamstående föräldrar lever knapert.

De finns ett samband mellan barnfattigdom och de senaste årens försämrade trygghetssystem. Det framkom i Rädda Barnens (RB) rapport ”Välfärd inte för alla”. I den beskrivs hur Sverige blir allt sämre på att utjämna inkomstskillnader och på att bekämpa fattigdomen.

Av RB:s årsrapport om barnfattigdomen framgår att 242 000 barn lever i ekonomisk utsatthet. RB menar att både regeringen och alla kommuner behöver effektiva samverkande planer för att lindra och förhindra barnfattigdomen i Sverige.

Frälsningsarmén och Stadsmissionen slår också larm om att de får allt fler hjälpsökande familjer, framför allt ensamstående mammor som behöver hjälp med både mat och kläder till sina barn.

Hur det ser ut i vår kommun vet vi inte riktigt, men behovet av försörjningsstöd ökar och även här finns förstås barn som lever i relativ fattigdom. Dagens situation är inte acceptabel och vi vill att:
Strängnäs kommun ska agera för att försöka lindra effekterna av regeringens politik.
Kommunen gör en grundläggande utredning och kartläggning av barnfattigdomen för att se hur stor den är, och var den finns i kommunen.
Samma utredning också ska presentera konkreta förslag till hur vi genom lokala satsningar kan förenkla och underlätta för barn som växer upp i fattiga familjer.

Om detta kommer Vänsterpartiet att motionera i kommunfullmäktige.


David Aronsson, Tanja Henriksson, Björn Karlsson, Peter Hjukström
Vänsterpartiet i Strängnäs kommun

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Lasse P skriver:

    Kunde inte ha skrivit bättre själv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.