Motionsdebatt i KF: Tillgänglighet är en fråga för alla

Detta är vad Tanja Henriksson och David Aronsson framförde som argument för att Vänsterpartiets motion om att inrätta ett pris för utdelning en gång per år till den som gjort bäst insats för ökad tillgänglighet

Framfört av Tanja:
Genom ett tillgängligt Strängnäs stärker vi vårt varumärke ”Dynamisk idyll”.
Genom ett tillgängligt Strängnäs underlättar vi för alla dom som idag bor i kommunen och till följd av ålder eller fysiska och psykiska funktionsnedsättningar har svårigheter när det gäller tillgänglighet. Ja det kan ju även gälla dem med barnvagn.

Strängnäs är en turistkommun och ett tillgängligt Strängnäs befrämjar säkert även turistnäringen. Hur en plats, en stad, en restaurang, en arena etc fungerar för den som är funktionsnedsatt finns alltid med i tanken när man som funktionsnedsatt planerar en aktivitet.

Vi pratar om tillgänglighet och de flesta tänker säkert på den fysiska miljön. Men tillgänglighet är också så mycket annat som tillgänglig verksamhet och tillgänglig information, hänsyn till allergiker, attityd hos personalen i exempelvis affärer, bullernivåer osv.

Ni som tittar på Landet runt på TV har säkert sett de tre funktionsnedsatta ungdomarna i Malå som genom ett medborgarförslag fick upp en stor klocka med riktiga siffror på en husvägg i centrum av samhället. Så enkelt kan det vara att förbättra tillgänglighet och Malå fick positiv publicitet.

Nu ska en databas inrättas och det är väl gott och ska bli ytterst spännande att ta del av.
Men det här är ju en annan sak. Här har näringsidkare ett tillfälle att genom intelligens och fantasi ett ypperligt tillfälle att få publicitet och goodwill.

Att mycket finns att göra i vår kommun när det gäller den fysiska tillgängligheten vet vi och att det många gånger kan vara svårt med hänsyn till den gamla bebyggelsen i främst Mariefred och Strängnäs, men det är nu fantasin kommer in….

Men nybyggnationer i kommunal regi…
I somras skulle jag tillsammans med en rullstolsburen besöka den nya turistbyrån vid hamnen i Mariefred. Den som ska vara tillgänglig i synnerhet för våra utifrån kommande besökare, med båt, husbil eller med Maja. Alla kommer dom hit för att beskåda utsikten över Gripsholm.
Men turistbyrån…det var trappor som gjorde det omöjligt för oss att ta oss in. En vänlig ung kvinna kom ut och frågade oss om vilken hjälp vi behövde, en turist skulle ju ha svårt att svara på det, man vill ju kolla upp vad som finns. Jag föreslog att de kanske kunde se till att få en enkel ramp som man kunde lyfta dit, det var ju bara ett par trappsteg, vid behov. Svaret blev: ”det går ändå inte, dörren är för smal för en rullstol.”.

Framfört av David
Jag ser en grundläggande skillnad i synen på det pris vi föreslår.

När vi menat att priset ska instiftas för att inspirera och motivera till åtgärder för att öka tillgängligheten i samhället för personer med funktionsnedsättning så läser kommunstyrelsen vårt förslag bokstavstroget och menar att för att utse den som arbetat bäst med tillgänglighet så måste man först ha en databas som tydligt visar vilka åtgärder som vidtas och vilken som på någorlunda objektiv bas är ”bäst”.

När den databasen är på plats så verkar kommunstyrelsen mena att priset som motionen föreslår då saknar effekt eftersom alla, utifrån databasen, själva kan dela ut priset dagligen genom att välja de lokaler som har bäst tillgänglighet.

Priset syftar till att motivera, inspirera och lyfta frågan om tillgänglighet för alla. Det är värt en arbetstidsinsats från kommunens sida en gång per år.

Bifall till motionen

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.