Övrigt

Argumentation och yrkande KF 20 juni 2011, Kvalitetsredovisning 2010 skola och förskola

[Detta är vad jag (David) sa på fullmäktige den 20 juni 2011]

KF § 17 Kvalitetsredovisning 2010 skola och förskola

Det finns en del att säga om denna redovisning. Både själva redovisningen och resultatet den pekar på. Det skulle ha varit bra att få med Skolinspektionens rapportsammanfattning med kommunens åtgärdsplan/kommentarer på varje brist som bilaga. Nu är det svårt att överblicka om Skolinspektionens 18 brister finns med i rapporten och vad som är tänkt att göra åt dem.

På sid KF 17:16 så står i texten att andelen inskrivna barn i förskolor i Egen regi är 15%, i tabellen står det 12%. Nu vet jag att flera barn gick från mina barns förskola till en som jag förstod det som nystartad Montisoriförskola, så det kanske är 15% som stämmer, men det skulle vara intressant att veta om den stabilt låga andelen i privata alternativ hade börjat öka.

Personaltätheten inom förskolan är lägre än resten av landet inom både kommunala och privata förskolor men betydligt sämre i den senare. Intressant är också att det så tydligt står att det krävs extra resurser för att nå målsättningarna kring personaltäthet.

Ett till två barn på de flesta avdelningar inom förskolan har föräldrar som anser att de inte upplever trygghet och trivsel i förskolan och att samspelet mellan barn och vuxna inte kännetecknas av respekt och förtroende. Det är fler barn än 2006 då det var något enstaka på vissa avdelningar.( Jag har vänt på och tolkat tabellen på sid 17:19 om ni undrar var uppgifterna kommer från.). Det är en konstant nedåtgående trend de senaste åren och det framgår inte om de åtgärder som nämnts är nyligt påbörjade eller pågående sedan länge.

Det är också rätt fascinerande att en femtedel av alla lärare i förskoleklass saknar pedagogisk utbildning och att det varierar så kraftigt mellan åren.

Fritidsverksamheten är en katastrof. 40 barn per pedagog och under 40% som har pedagogisk utbildning. Hur någon kan genomföra pedagogisk verksamhet, oavsett utbildningsnivå, med en pedagog på 40 elever är för mig ett mysterium. Det hade ju varit bra om den uppföljning och utvärdering av detta som kommunen ska göra enligt Skolinspektionen hade varit en del av rapporten.

Rapporten är ju rätt positiv kring grundskolan, med vissa undantag. Hur ska majoriteten tackla kommentaren på sid 17:30 kring bristande resultat inom arbetet med normer och värden? Det behövs fler vuxna… Med den budget vi just antagit?… näe… inte direkt någon lösning i sikte för 2012.

…och sen undrar jag. Var är särskolans redovisning? Kritik kring den pedagogiska nivån och möjligheten för särskoleelever att få utbilda sig till samma nivå som andra i grundskolan skulle behöva reflekteras över och bemötas.

Jag yrkar…

KF § 17

Jag yrkar att
1. Fullmäktige begär att kommunstyrelsen ser till att nästa års rapport tydligt redovisar vidtagna åtgärder, eller frånvaron av dem, för alla funna brister.
2. I enlighet med KS yrkande.

=================

Dag Bremberg (Mfp) och Jan Eriksson (SP) berör samma områden i en debattartikel i E-Kuriren.

Kopiera länk