Det blev inte ens en tumme av skolsatsningen

Detta är en debattartikel publicerad i Eskilstuna-Kuriren den 13 dec 2010

I Strängnäs under valrörelsen hörde vi Moderaterna med stödpartier prata om satsningar på skolan. Socialdemokraterna och de andra partierna i den nuvarande majoriteten pratade om satsningar på skola, förstås, och att det behövdes fler personer till omsorgen.

Vad säger då den skattesats som antagits av fullmäktige och den årsplan som nu är på väg till fullmäktige? Snarare motsatsen. Det blir inga satsningar på skolan, i alla fall inga värda namnet. I årsplanen räknar man även med att inte ens kompensera nämnderna för kostnadsökningar år 2012, dvs en besparing på 2-3%. Även 2013 prioriterar man det ekonomiska resultatet före skolan och omsorgen.

Under valrörelsen hade partiernas skolpolitiker ett möte med lärarförbundet. Jag gjorde mina politikerkollegor sura genom att konstant påpeka att alla fina ord de sa, bara var fina ord och valfläsk. Inte ens jag trodde att jag skulle få så här rätt.

Det blir inga pengar över för att öka personaltätheten inom omsorgen 2011, istället får Socialnämnden finna sig i att begära extra miljoner för att hålla näsan över vattenytan.

Det blir inget förberedande arbete inför kommande generationsväxling och ingen fortsatt satsning på att ta fram meningsfull sysselsättning för unga arbetslösa.

En bibehållen skattesats är alltså viktigare än alla fina ord i valrörelsen!

Vänsterpartiet står fast vid det vi sagt tidigare. Nedskärningarna i skolan ska återställas omgående för att höja lärartätheten. Personaltätheten inom omsorgen ska upp.

Det går inte att spara ihop dessa pengar i den fjärdedel av budgeten som inte är skola, vård och omsorg, i alla fall inte i närtid. Det har nu majoriteten visat med önskvärd tydlighet i sitt budgetförslag. Därför behövs en skattehöjning. Vi yrkade 1:50 när det blev 90 öre. Det står vi i princip fast vid och föreslår en skattesats på 22:30, dvs. 57 öre höjning (142 kr på en lön på 25000 kr).

Vänsterpartiet tycker att det är viktigt med hög personaltäthet inom skola och omsorg, viktigare än någon hundralapp per månad, så i vårt budgetförslag återställs lärartätheten till 2007 års nivå och personaltätheten inom omsorgen ökar märkbart redan år 2011. Det arbetar vi för oavsett om det är val eller inte, hjälp gärna till.

David Aronsson
Gruppledare KF, Vänsterpartiet Strängnäs

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.