Vi accepterar den temporära flytten av Långbergsskolan

Efter mycket möda och stort besvär med inhämtning av fakta från föräldrar, föräldraförening, fastighetsbolag och skolledning så konstaterar vi att…

1. Långbergsskolan har för många elever inom sitt upptagningsområde. Om alla söker sig till skolan så blir det fullt. Att begränsa skolan till 200 elever som Strängnäspartiet skriver i en debattartikel skulle göra elevantalet helt fel för pedagogisk och ekonomisk effektivitet. Att begränsa intaget av elever från andra skolors områden skulle inte heller vara tillräckligt.

2. Om några år kommer skolorna vara fulla igen och en utbyggd centralt placerad Långbergsskola behövs då.

3. Köket på Storkens förskola måste byggas om innan augusti i år. Det går inte av konstruktionskäl, utrymme för barnens skolgård, detaljplan etc etc…

4. Förskolan Storken är byggd med impregnerat virke och övertrycksätts för att undvika inläckage av lukt/kemikalier till barnen. Det riskerar dock på sikt att skapa stora fuktproblem då fuktig luft trycks ut i tak och golvkonstruktionen.

Slutsats:

Gör man evakueringen av Långberget nu när det finns bra mottagande lokaler och synergieffekter som gör att Storken kan utrymmas och byggas om/ny så blir kostnaden lägre och störningen mindre, till gagn för barnen. Att istället göra den nödvändiga utrymningen till baracker om några år gör kostnaden högre och störningen större för de då inblandade barnen.

===

Pressmeddelande 2010-05-07

Vänsterpartiet accepterar flytten av Långbergsskolan

Vänsterpartiet i Strängnäs har efter interna diskussioner och kontakter med de inblandade kommit fram till att en flytt av Långbergsskolan är det minst dåliga alternativet.

Långbergsskolan lider av många år av för låg nivå på lokalunderhåll och lokalmodernisering i kombination med ett överintag av elever. Som vi ser det är det nödvändigt att åtgärda lokalerna innan skolorna om några år börjar bli fulla igen. Omfattande renoveringsarbete kommer att medföra störningar för elever, nu eller i framtiden.

Det som är avgörande för oss är Storkens akuta renoveringsbehov på grund av allvarliga arbetsmiljöproblem. Kostnaden för att använda en baracklösning för evakuering av Storken i kombination med att Långbergsskolan någon gång ändå kommer tvingas att flytta ut för att lokalerna ska kunna genomgå en ordentlig uppgradering gör frågan enklare för oss. Nu finns det bra alternativa lokaler under evakuering och tydliga synergieffekter, det kanske det inte gör senare.

En bussning av elever kommer medföra praktiska problem, men dagligen bussas elever till sina skolor i andra delar av kommunen. En väl utformad bussningslösning ser inte vi som ett stort hinder. Närheten till Vasaskolan eller Finningeskolan gör också att de elever som inte vill bli bussade till Karinslund har andra alternativ att välja på.

Vi ser det dock som ytterst olyckligt att denna förändring kommer så plötsligt och att lokalsituationen för förskolan Storken och Långbergsskolan har tillåtits bli som den nu är. Det drabbar barnen mer än vad som hade varit nödvändigt. Vi vill se mer långsiktighet i planeringen, samt en översyn av det elevpengssystem som nu används och som lockar till ett överintag av elever.

Vänsterpartiet Strängnäs

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. lasse p skriver:

  Bra skrivning David!
  Bra att du tagit reda på så mycket, du/vi har nu bra på fötterna i den här frågan!

 2. Det är bra att vänsterpartiet bekänner färg i god tid före valet var man står i skolfrågorna. Där tvingas vi konstatera att man följer storebror socialdemokraterna i en centralistisk lösning. Tråkigt och beklagligt.

 3. Hans Noreen (sp) skriver:

  Köper Dina argument.

 4. David Aronsson (Admin) skriver:

  Vet inte riktigt vad som skulle vara centralistiskt med vår hållning i frågan.

  Att vi inte köper just 200 elever är för att det blir ett väldigt udda antal per årskurs. 150 eller 300 elever är bättre (så att man har 25 elever per klass i medel istället för 33/16 elever per klass). Men det är ju inte det viktiga.

 1. 8 maj, 2010

  […] Jag blir mer och mer styrkt i att det är ett rätt beslut., Pratade idag med föräldraföreningens ordförande återigen och konstaterar att det inte är särskilt många politiker av de som nu gnäller som har kontaktat honom direkt för att få svar på sina frågor. Konstaterar också att populisterna inom opositionen försökt att ena hela oppositionen MOT detta förslag, dock utan att presentera ett finansierat bra motförslag. Konstaterar i det sammanhanget att Vänsterpartiet stödjer majoritetens föslag. De skriver klokt HÄR. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.