KF 2009-11-30

Detta är vad vänsterpartiets representanter framförde/yrkade på under KF den 30 november 2009. Dagordning hittar ni här. Det är nedskrivet från stödanteckningar så det är inte alltid det är exakta citat.

KF 8:

Vi har i vårt förslag förutsatt en skattesats på 22,33 kronor, inklusive skatteväxlingen.

Det blir dock lite fel att yrka på det eftersom om helvetet fryser under hanteringen av detta ärende så blir det en massa pengar över. Att ta ut skatt för att kommunen ska få pengar över är inte vår linje, speciellt inte i en ekonomisk kris.

Men…

Eftersom jag förstås förutsätter att ni kommer till insikt i december och istället väljer vår strategiska plan så måste jag väl ändå yrka så att det är ekonomiskt möjligt för er att göra så utan att bryta för mycket mot kommunallagen….

============================

KF 8

Jag yrkar därför att

den kommunala skattesatsen fastställs till 22,33 kronor, inklusive skatteväxlingen för hemsjukvård.

David Aronsson
Vänsterpartiet

==================================

KF 9:

Jag förstår att resterna av den gamla majoriteten och den nya är rätt överens. Era förslag på budgetar var ju i stort sett identiska.

I vänsterpartiets förslag till Strategisk plan med budget får verksamheterna de resurser som de faktiskt behöver.

I vårt förslag tar vi ansvar för att inte öka på arbetslösheten.

I vårt förslag får barn och utbildningsnämnden och socialnämnden långt mer än vad de får även efter majoritetens tillskott.

Vänsterpartiet tar sitt ansvar för verksamheter och kommunens finanser.

Vi behöver inga tillfälliga tillskott från en regeringer. I vårt förslag hamnar regeringens pengar i reserven och resultatet för att vid behov kunna möta effekterna av deras förändringar i regler för sjuka och arbetslösa… som jag inte anser är budgeterbara men däremot reella.

Jag känner faktiskt inget större ansvar för majoritetens brutalbudget, inte heller känner jag något av det som gjorde att vi biföll i andra hand förra året.

Att föreslå en fördelning av extramedel är att acceptera grundförslaget. Vår budget var som sagt var inte direkt identisk med majoritetens. Regeringens plåsterlösningar gör inte majoritetens budget acceptabel.

Bland annat på grund av detta så deltar jag inte i detta beslut gällande att-sats 1 och 2.

Att-sats 3 har ju redan antagits i ärende 7 att-sats 8 så jag förutsätter att den utgår.

Sen vill jag bara hålla med Maria och gratulera socialdemokraterna till att de nu för moderaternas politik.

KF 17

Om ni hade identifierat den som ni nu säger, varför föreslog ni åtgärden?

700 tusen är en halv promille av kommunbudgeten.

En besparing på en nämnd som i stort är avgiftsfinansierad blir besvärlig även om den är liten.

[Jag sa en del av nedanstående rödmarkerade text i omgångar och lite indirekt i åsiktsutbytet med Jens P… återremissförslaget gjorde mig onödigt förvirrad…]

Jag bedömer inte detta förslag som rimligt.

En räddningstjänst långsiktiga möjlighet att agera får inte begränsas av temporära dippar i ekonomin. Har vi fastslagit vad som är acceptabel nivå så kan ju inte det ändras för att det råkar bli en bankkris.

[Detta hade jag tänkt att säga… men så blev det inte…]

Det skulle ju kunna vara en fråga om massor av pengar men 704 tusen kronor är inte mycket pengar. Stäng Mariefredsnämnden och minska med ett kommunalråd så har man råd med rökdykningskapacitet i Mariefred.

Jag anser egentligen att personal bör rekryteras även till Åker Styckebruks deltidsstyrka så att även den har rökdykarkapacitet. Om det inte går på grund av ändrad samhällsstruktur (med mycket pendling) så går det inte, men finansiella resurser bör inte vara begränsande. Det är dock en existerande nivå så det kan vi återkomma till nästa år.

Jag yrkar

Avslag på att-sats 1

och yrkar istället att

  1. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att till KF föreslå en omfördelning av rambudgeten med syfte att säkerställa att Miljö- och räddningsnämndens rambudget medger full rökdykarkapacitet i Mariefred.
  2. Att Miljö- och räddningsnämnden tar fram ett nytt förslag till Handlingsplan för räddningstjänst.

David Aronsson
Vänsterpartiet

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.