Övrigt

Motion: E-demokrati

Motion angående förutsättningarna för e-demokrati och e-myndighet/24-timmarsmyndighet

Strängnäs kommun erbjuder sedan en tid servicetjänster för äldre, gratis eller till reducerad kostnad.

När allt fler myndigheter (kommuner, skatteverket, lantmäteriet, etc) får system där datoranvändning är en förutsättning för att kunna nyttja systemen i sin helhet så blir många äldre utanför. Fullmäktigeförsamlingar har websändningar från möten, protokoll och kallelser läggs ut på nätet till allas nytta, utom för de som inte har tillgång till en fungerande dator.

Många äldre uppfattar detta som en helt främmande situation. De har också till skillnad från yngre medborgare ofta inte samma förutsättningar till fortbildning inom skola eller yrkesliv.

Ett datorsystem är ofta relativt lätt att starta men svårare att hålla stabilt och funktionellt. Detta är svårt för de flesta och i många fall en omöjlighet för äldre människor utan vana vid elektroniska system.

Det är en förutsättning för en levande demokrati att alla får tillgång till relevanta resurser på ett likvärdigt sätt. Där har kommunen ett ansvar för att inkludera de äldre in i e-samhället.

Jag förelår därför att fullmäktige beslutar att …

  1. IT-tjänster skall inkluderas i de servicetjänster som idag tillhandahålls till äldre och att taxa tas ut i enlighet med andra likvärdiga tjänster (t.ex. städning).

David Aronsson
Vänsterpartiet

Kopiera länk