Skolpolitik

Skoldebatt

Detta är en del av debatten mellan David Aronsson (V) och Maria von Beetzen (M) i Eskilstuna-kuriren, tyvärr valde insändarredaktionen att inte publicera svaret (vad jag såg /David). Svarar på Marias insändare.

Det är synd att Maria von Beetzen (M) inte bestämt rubriken på sin insändare. Elevpengssystemet är en del av problemet. Det hade varit trevligt om Moderaternas självinsikt hade gått så långt att de ser att Strängnäsalliansen styre skapade en akut situation inom skolan, att skolan behöver mer resurser och samtidigt backat från den katastrofala finansieringsmodellen.

Visst finns det barn som gynnats av möjligheten att välja skola. Vad som nu tydligt syns och som Skolverket också pekar på är att ”valfriheten” har missgynnat de grupper som mest behöver skolans stöd och gett ett generellt sett sämre kunskapsläge. Det går inte att försvara varken om man vill ha ett solidariskt samhälle eller om man vill ha ett kunskapsintensivt näringsliv.

Jag håller dock med von Beetzen om problemet med otillräckliga resurser till lärare (och elevassistenter, vaktmästare etc). Vi har år efter år föreslagit en lösning på detta. Vi har år efter år lagt betydligt mer till skolan i våra förslag till budget än vad Moderaterna gjort. Vi har också till skillnad från er förstått att det enda sättet att parera oförutsedda kostnadsökningar och inkomstbortfall är att höja skatten eller balansera resultatet på längre tid, för att skydda verksamheterna. Efter det kan man leta seriösa sparförslag för att använda skattepengarna så effektivt som möjligt.

Det låter på retoriken som om Moderaterna äntligen tänker börja föra en långsiktigt seriös ekonomisk politik och inte bara fokusera på skattesatsen. Det är bara synd att det inte märks i praktiken eller i politiken ännu.

David Aronsson
Vänsterpartiet Strängnäs

Kopiera länk