Politiska dokument

Motion: Lokaler

Idag belastar lokalkostnader enskilda kommunala verksamheter. Fastighetsbolaget tar ut hyra från kommunen som sedan dras på nämnders och enskilda verksamheters budget.

Det är inte så ofta som nämnderna haft reell möjlighet att faktiskt påverka besluten och det är KS/KF som har tagit de yttersta besluten. Enskilda verksamheter har sällan någon möjlighet att själva bestämma lokaler och förhandla lokalkostnader. Speciellt tydligt är detta inom skolsfären, men även andra verksamheter påverkas ibland negativt av beslut utanför deras möjlighet att påverka.

Jag anser att kostnader som skapas av en högre nivå i den politiska organisationen, och som inte kan styras av den enskilda verksamheten, inte ska ligga i nämndernas budgetar. Om de definitiva besluten om lokaler tas i KS/KF så är det där kostnaden ska ligga. Det blir orimligt att t.ex. en enskild skola ska drabbas av kostnader som går ut över verksamheten för att KS har beslutat om nya lokaler.

Nyttan av drift i bolagsform av små kommunala enheter i mindre kommuner kan ifrågasättas. Ökade administrativa kostnader och försvårad möjlighet till samverkan med andra kommunala verksamheter medför att drift i förvaltningsform är att föredra.

Därför yrkar jag att:

  1. samtliga lokalkostnader förs över från enskilda verksamheter/nämnders budgetar till KS budget. En administrativ korrigering av samtliga budgetar utifrån detta bör ske omgående.
  2. Fastighetsbolagets verksamhet utreds och förutsättningarna för, samt konsekvenserna av, en avbolagisering (med driftsansvar inom förvaltningen, med KS som huvudman) återrapporteras till KF.

David Aronsson
V Strängnäs

Kopiera länk